Къде живеят кралете?

Биляна Траянова

Пътят ни повежда към Кралския дворец и манастир в Сан Лоренсо де Ел Ескориал - накратко наричан Ел Ескориал. Монументалният архитектурен и исторически комплекс, включва кралски дворец, манастир и библиотека, на 45км северозападно от Мадрид.

През 16 и 17 в. Ел Ескориал функционира едновременно като манастир и като официална резиденция на испанските монарси.

Ел Ескориал е построен при управлението на Филип II Испански, като строежът му продължава 21 г. и завършва през 1584 г. Дворцовият комплекс е построен в подножието на планината Абантос в Сиера де Гвадарама - гористо и ветровито място, Ескориал е мочурлива местност, която дължи името си на намиращите се в близост остатъци от действалите някога железни мини - името означава „шлака или отпадък в железните мини“.

Желанието на Филип II било дворецът да бъде построен на прохладно място, в близост до новата столица, Мадрид. Трябвало да бъде място за отдих, където Филип II да се усамотява в обкръжението на монаси, а не на придворни. 

Набожният, мрачен и строг характер на монарха се отразява в архитектурния стил и излъчването на Ел Ескориал - лишен от помпозност, строг и, въпреки величието си, с мрачна аура. Но такова било заданието на краля към архитектите: „простота в конструкцията, строгост, благородство без надменност, величие без показност“. 

Ел Ескориал е построен с идеята да запази симетрия и аскетичност, демонстрирайки същевременно могъществото на испанската корона.

Архитектурният комплекс Ескориал предизвиква най-различни чувства. Наричат го осмо чудо на света, монотонна симфония от камък, но и архитектурен кошмар. Изграден от жълт пясъчник, с пестелива орнаментика, с чисти и строги форми, той се откроява от околния зелен фон.

Снимка: Валери Белчински/ "Без багаж"

Погледнат от далеч, Ескориал наподобява повече крепост отколкото дворец или манастир.

Желанието на Филип II било чрез външни признаци да се подчертае европейското значение на страната му - най-подходяща за тази цел била ренесансовата архитектура, прекъсваща средновековната традиция.

Снимка: Валери Белчински/ "Без багаж"

Сградата съчетава италианската класическа архитектура от 16 век и испанския барок. Вън от стените на комплекса се простират 15 изумителни градини – изящен пример за градини в стил късен ренесанс.

Снимка: Валери Белчински/ "Без багаж"

Вътрешната декорация  е възложена на изтъкнати художници и декоратори. Филип II събира в Ескориал произведения на именити испански и европейски художници, ценни книги и ръкописи. Колекцията се разраства и до днес - сега в Ескориал се съхраняват платна на Тициан, Ел Греко, Тинторето, Албрехт Дюрер, Йеронимус Бош, Диего Веласкес, Рафаел, Рубенс, Ван Дайк, Джордано.

Снимка: Валери Белчински/ "Без багаж"

Комплексът включва 1860 зали, 2763 прозореца, 1940 врати, 86 стълбища, 88 фонтана, 51 камбани, 9 кули и 9 органа и разполага с 1600 картини и 15 изумителни градини - пример за градини в стил късен ренесанс.

Снимка: Валери Белчински/ "Без багаж"

В манастира са погребани почти всички испански крале отпреди повече от 500 години насам. В криптата, разположена под олтара на голямата базилика, се намира Пантеонът на кралете - кръгла стая със златна украса и мраморни стени. В 26 мраморни ниши, разположени по стените на залата, са положени мраморните ковчези на испанските монарси от династиите на Хабсбургите и Бурбоните. Освен кралете на Испания в пантеона по правило почиват и техните майки.

Снимка: Валери Белчински/ "Без багаж"

През 1984 г. Ескориал е включен в списъка на Световното културно наследство на ЮНЕСКО. В момента комплексът е една от най-популярните забележителности в околностите на Мадрид - любимо място за посещение както на туристите, така и на местните.

Снимка: Валери Белчински/ "Без багаж"

Гледайте новите епизоди от поредицата на „Без багаж“ - всяка неделя , от 13 ч. по Диема.

Най-доброто от миналите епизоди  можете да гледате всеки делничен ден от 18 ч., по Диема.

В официалния канал на "Без багаж" във Vbox7.com можете да гледате всички епизоди на предаването. 

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Мара Белчева - красивата българска поетеса
Известни

Мара Белчева - красивата българска поетеса

Битка за сърцето на една от най-красивите поетеси била причина...

Маршът на незадоволените жени
Свободно време

Маршът на незадоволените жени

Телата им са покрити с кожа, главата с косми, имат две очи...

8-те навика на щастливите хора
Свободно време

8-те навика на щастливите хора

Има много практични неща, които всяка от нас прави...

Абонамент