Къде може да се разходите за един ден, ако времето е хубаво на Великден?

Къде да се разходите за един ден по Великден
Снимка: iStock

България е толкова красива!

И дори да сте си мечтали този Великден да посетите Флоренция, Париж или Виена, но плановете не са се получили, моментът е идеален да се възнаградите с кратко еднодневно бягство до някоя прекрасна българска дестинация.

Няма да повярвате колко прекрасни местенца има на нашата малка, но богата на история и култура територия. Ние сме подбрали дестинации, подходящи за пътуване, ако живеете близо до София, Варна, Пловдив, Бургас, Стара загора или Русе.

Ето и къде ви предлагаме да се разходите в някои от почивните дни с цялото семейство, ако времето е хубаво:

Етъра 

Комплексът е изграден през 1964 г. и е само на 8 км от Габрово. Кротко покрай него ромоли р. Сивек. Общо музеят разполага с 50 обекта, част от които реставрирани, други намерени на терен, а трети пресъздадени от снимки. Разходката по занаятчийската калдъръмена уличка ще ви разкрие тайни от бита на нашите предци. За някои само сте чували, а за други дори не сте подозирали. 

Крепостта Баба Вида

Кулите на крепостта Баба Вида (или Бабини Видини кули) се отразяват във водите на Дунав край Видин от стотици години. През това време са станали свидетели на войни, мир и различни управници. Най-отдолу са останките на античния град Бонония. Смята се, че превръщането й в средновековен български замък и основните строителни дейности са осъществени по време на Второто българско царство. 

ф
Снимка: iStock

Етъра

Пещерата Проходна

Наричат я пещера, но тя не прилича много на такава, защото е изключително осветена. Проходна има високи сводове и се подсилва от двата големи отвора на тавана й. Заставайки под тях, няма как да не се почувствате "наблюдавани" от небето. Приликата им с две отворени очи е изумителна. Местното население дори ги е кръстило "Окната" заради формата, която безпогрешно наподобява контурите на лице. Ако сте гледали филма "Време разделно" по романа на Антон Дончев, то със сигурност сте уловили специалното участие на пещера Проходна. Намира се близо до Враца и Плевен.

Асенова крепост 

Крепостта носи името на цар Иван Асен II, защото той прави по-сериозните архитектурни и укрепителни промени тук. Според повечето историци крепостта е била построена доста по-рано - през втората половина на девети век. Първоначалната й цел е била да свързва Пловдив с Беломорието. Ролята й е била главно стратегическа, като многократно е била превземана и често сменяла господарите си. Намира се точно до Асеновград, близо до Пловдив.

d
Снимка: iStock

Асенова крепост

Райско пръскало

Райското пръскало е най-високият водопад на Балканския полуостров и се намира в резерват „Джандема“. Маршрутът започва на 4 км. От Калофер, целият е маркиран и често има табели и указания, за да не дубите ориентация. Преходът отнема около 3 – 4 часа.

Крепостта Овеч

Крепостта се намира край Провадия, на платото Калето, което има форма на кораб. То обкръжено със скални венци с височина от 11 до 25 метра. Пред входа има твърдина, която чрез 150 метров мост е свързана със съседното плато Табиите. Изградена е от византийците през 4-и в., но е доказано тракийското присъствие още преди тяхната намеса.

Хотница

Намира се на 14 км от Велико Търново. Дълга е около 1,5 км. Започва от Хотнишкия водопад, един от най-живописните в страната. Задължително вземете камерата си, защото гледките трудно могат да бъдат описани с думи.

d
Снимка: iStock

Крепостта Баба Вида

Скален манастирски комплекс Грамовец

Най-бликото населено място до него е село Кошов. Близо е Русе. Комплексът е разположен на левия бряг на река Черни Лом. В скалата се помещават няколко изкуствени пещери. От основата й започва екопътека.

Късноантична крепост с. Войвода

Село Войвода се намира на 28 км от Шумен по пътя за град Каолиново. Крепостта е разположена на северния склон на могила, която е 1 км извън селото. Крепостната стена е с грамадни кули с диаметър 18.5 м. Градежът е с характерната за късната античност смесена зидария. Тухлите отвън са оцветени с червена боя, което прави градежа по-внушителен.

Местност Рупите

В местността се намира къщата на баба Ванга. През 1994 г. самата тя финансира проект за построяване на храм, наречен Св. Петка. Зад него се намира гробът на пророчицата. Може да разгледате и къщата-музей на Ванга. Около нея има редки  дървесни и животински видове, минерални извори и басейни. Легенда гласи, че земята в местността е наситена с особена енергия. От църквата можете да видите вкопания в скалата кръст. Той е съставен от мраморни стълби, който символизира пътя на Христос към Голгота.

d
Снимка: iStock

Рупите

Крепост Калето

В буквален превод от арабски „Кале“ означава крепост. Разположена е на хълм в центъра на Свищов. От нея се открива красива гледка към града. След проучвания е установено, че хълма е бил обитаван доста дълго време - до късното средновековие. За това свидетелства начина на построяване на крепостните стени на външна кула, които най-вероятно са обграждали целия хълм. Самата крепост е датирана от 13-14 век.

Вижте още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти