Кучетата подмладяват собствениците си с 10 години

Кучетата подмладяват собствениците си с 10 години
Снимка: Thinkstock

Известно е, че кучетата са най-добрият приятел на човека. Но учените установиха, че притежаването на куче може да върне времето назад, тъй като четириногото кара собственика си да изглежда с 10 години по-млад, съобщава в. "Дейли мейл".

Тонизиращият ефект се проявява без значение от изминатото разстояние с кучето, открили изследователите. Чжицян Фън от университета "Сейнт Андрюс" обяснява: "Ако имате куче у дома, физическата ви активност е почти еднаква с тази на 10 години по-млад човек. Това е много полезно".

Доказано е, че активността в напреднала възраст предпазва от редица заболявания, особено болести на мускулите и костите, и подобрява психическото здраве.

"Средностатистическите собственици на куче имат по-ниски нива на депресия. Връзката между домашния любимец и собственика като цяло се отразява положително на здравето на хората", допълва д-р Фън.

Той изследвал 547 възрастни от град Тейсайд, чиято средна възраст била 79 години. Всички живеели на разстояние от 60 мили един от друг. 9% от участниците в проучването, около 50 души, имали куче и всички показали значително по-ниски нива на тревожност и депресия.

Учените заявяват, че според резултатите, "притежаването на куче повишава активността и позволява на възрастните хора да преодолеят много потенциални бариери като липсата на социална подкрепа, студеното време и притесненията за личната безопасност".

"Нашите резултати показват, че притежаването на куче е свързано с повишени нива на физическа активност при хората над 65 г. Собствениците на куче са средно с 12% по-активни от връстниците им, които не притежават куче", съобщават учените, чието изследване е публикувано в сп. "Preventive Medicine".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти