Краят на света – пътуване до Патагония

Краят на света – пътуване до Патагония
Снимка: netinfo

Патагония е природогеографска област, разположена в южната част на Южна Америка, почти изцяло на територията на Аржентина и само отделни части попадат на територията на Чили.

Името Патагония е дадено от Магелан. Областта представлява открито плато около 777 000 кв.км, с наклон към океана. Това е обширна и разнородна област, която обхваща близо една трета от южноамериканския континент и се слави с едни от най-поразителните красоти на планетата.

От Андите се стига до Огнена земя, където е „края на света” само на 1000 км от Антарктика или както аржентинците го наричат „началото на света”.

Областта се характеризира със сух, умереноконтинентален климат, а северните части са по-топли. Тук се отглежда люцерна, зеленчуци и някои плодове, а обширните пасища изхранват огромни стада овце

През последните години важен отрасъл става и туризмът. В Аржентина има над 20 национални парка, като повечето са в Патагония. Експлоатацията на големите запаси на нефт, природен газ, въглища, желязна руда, волфрам, олово,злато и др., предизвиква истински бум в икономиката на Патагония.

Много от туристите любители на природата посещават Патагония заради безбрежните пъстри плата, ледникови долини, фиордите със стръмни склонове, речните бързеи

Патагония е различна. Не само че не се вписва в характеристиките на умерените географски ширини на западното полукълбо, но и изобщо не се поддава на описание. Историята ѝ е изпълнена с противоречия и това е така, защото патагонците винаги имат различна версия и ако не сте съгласни с тях, ще трябва да се защитавате.

В началото на 1600 г. те ревностно отстояват земите си, прогонвайки испанските колонизатори. Европейците не посмели да се завърнат в Патагония чак до 19 век. По времето, когато официалните власти в САЩ водят война с индианците от равнините, правителствата на Чили и Аржентина прогонват коренното население на Патагония и почти успяват.

Днес, за разлика от другите региони на Южна Америка, културата и хората в Патагония имат европейски корени: най-вече испански и италиански с примеси от Германия, Уелс и др. Подобно на американския запад и Аляска, с които често сравняват Патагония, местните хора са известни със своя свободолюбив дух и чудатост.

Част от заснежените патагонски поля лежи на територията на Национален парк "Los Glaciares", на около 20 км. северно от Торес дел Пайне.

Общо 355 ледника, които се вливат морето, влизат в територията на парка. Величественият Перито Морено заема обща площ от 256 кв.км и представлява третият по големина запас от сладка вода на планетата.

Британският фотограф Анди Лий решава, че суровата красота на "края на света" заслужава да бъде увековечена и се отправя към Патагония. Така той създава поредица от изумителни фотографии. Някои от тях можете да разгледате в галерията ни ТУК!

Прочетете още:

Късчета от рая из Европа

Дивото зове...

За плажа – оттук

По-красиво и от приказка – романтичната железница в Швейцария

Далечен и апетитен – вкусът на Финландия

А напрахте ли си вече теста "Кой град си ти"? Ако не сте, вижте го бързо ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти