Колкото по-далеч от градския шум, толкова по-вълшебно

Биляна Траянова

Едно от най-рядко посещаваните кътчета в Куба е Баракоа. Затова сме тук.

Защото не можем да открием почти никаква информация за това градче в провинция Гуантанамо, на източния край на острова. До преди 50 години до тук не е имало друг път, освен по вода. Това обстоятелство е съхранило региона в много отношения. Тук сме, за да се насладим на уникални природа, култура и бит. 

Преди кубинската революция, единственият достъп до Баракоа е по море, но през 1960 г. е построен 120 километров път от Гуантанамо. Пътят бил наречен Ла Фарола и прекосил планините като станал един от символите на победата на революцията. Преди това правителството на Батиста планирало да прокара път до тази откъсната от другите части на острова територия, но така и не стигнало до този проект. 

Най-високата точка на пътя до Баракоа  е на 600 м и минава през 11 моста.

В околностите основните плантации са бананови,  кокосови и какаови. Баракоа е основният производител на шоколад в Куба. 
Най-отдалеченото място в източния край на кубинския остров се е запазило от влиянието на масовия туризъм, въпреки своята идиличност. 

Фуерте Матачин, симпатичният малък музей в градчето разкрива подробности за това как се е развил града, кои са неговите обитатели, с какво са търгували с останалата част от света.

Няколко витрини привличат вниманието ни. Всички тези изложени препарати са на много редки представители на флората и фауната и то, всички до един, ендемити. Тези растения, насекоми и животни не могат да бъдат открити никъде другаде - не само по света, но и в самата Куба.

Ендемитите на Баракоа са достатъчен повод да преминеш всичките хиляди километри от дома и да дойдеш тук, за да надзърнеш в един от най-богатите на уникални същества свят. Ендемити от тази част на острова са малките червени раци със сякаш стъклени, прозрачни крачета; лилавият Скорпион, от който се извлича отрова, превърнала се в едно от най-невероятните лекарства за лечение на много тежки заболявания, нещо, с което Куба е известна по цял свят; ендемити са и миниатюрните жаби, големи, колкото нокът на ръката, пеперуди, папрати и палми и още много други създания. 

Откриваме витрина с черупки на охлюви. В първия момент решаваме, че са изрисувани като част от местна традиция. Но се оказва, че грешим. 

Това са Polymita - най-красивите сухоземни охлюви, които сме виждали. Тези охлюви също са ендемични за Куба.

Симпатичните дървесни мекотели живеят главно в крайбрежните местообитания в субтропични гори, с предпочитание към определени дървесни видове.

Тези черупки са търсени от бракониери и се използват за изработка на бижута и украшения. В резултат на това  видът вече е застрашен и защитен. Износът му е забранен.

Името Baracoa е индиански дума, означаваща "съществуващ на морето", а също и "земя на водата". Това е най-влажният региона в Куба.

Тук всичко е необичайно. Къщите край града са направени изцяло от дървен материал, какъвто в района има в изобилие. Огромните девствени територии в тази част на Куба са обявени за резервати, но местните са изключително отговорни към опазването на природата си. 

Биосферните резервати в Куба са няколко. Кучияс дел Тоа е в източната част на страната. По-голямата част от резервата е по течението на река Тоа, която след 118 км се влива в Атлантическия океан в Baracoa.

Резерватът се простира на около 2 000 квадратни километра. Кучияс дел Toa се счита за един от основните центрове на биологичното разнообразие и ендемизъм в Куба и изобщо на Карибските острови. Тук се срещат борови и мангрови гори, коралови рифове в крайбрежната част, богата карстова система и пещери.

Високото биологично разнообразие на флора и фауна тук включва 928 проучени ендемични вида, включително примитивни видове.
Местните жители са ангажирани в горското стопанство, с традиционно земеделие и екотуризъм. В района се отглежда добитък, има и находища на никел, хром, желязо и кобалт. 

Резерватът защитава тропическа влажна гора, крайбрежните и морските екосистеми. 

Баракоа има 29 реки. Освен Рио Toa, друга река е Рио де Миель. В Куба се носи легендата, че ако плуваш във водите ѝ, ще се върнеш в Баракоа или ще останеш тук…

Гледайте новите епизоди на "Без багаж", всяка неделя, 13 ч., по телевизия Диема.

В официалния канал на "Без багаж" във Vbox7.com можете да гледате всички епизоди на предаването. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти