Колко много и разнообразни имена има Дядо Коледа по света!

Коледа и Нова година по света не се празнуват по един и същи начин.

А Дядо Коледа невинаги е бил такъв, какъвто го познаваме днес. Той има много разнообразни имена и се свързва с различни легенди.

В древността човекът, който раздава подаръци, се наричал свети Николай. Той е роден в земите, където днес се намира Турция, през 300-а г. Бил роден в богато семейство, но много малък останал сирак. Николай израснал в манастир и когато бил едва 17-годишен, станал най-младият свещеник.

Невероятно много истории описват неговата щедрост. Той раздал фамилното богатство под формата на подаръци на всички нуждаещи се, като най-щедър бил към децата.

Според легендите Николай пускал торби с подаръци през комините или пък ги хвърлял през прозорците. Начинът, по който раздавал подаръците, и до днес е останал непроменен.

А на 5 декември от Испания с кораб пристига Белгийският Дядо Коледа - Св. Николай. Пристига на кон, облечен в бяла епископска мантия. Съпровожда го слуга - мавър, който носи чувал с подаръци.
Децата от Германия, счупвайки някоя играчка, слагали парченцата в камината, а обвинявали за белята господин Ниманд.

Във Франция има двама Дядо Коледовци: единият се нарича "Дядо Януари" (или Пер – Ноел), той ходи с мантия и носи широкопола шапка. Носи на децата през комина подаръци.

Вторият се нарича – Шаланд. Този брадат старец носи пухена шапка и топъл дълъг плащ. В неговата торба са скрити пръчки за непослушните и мързеливи деца.

Снимка: Thinkstock

В Швеция също има двама Дядо Коледовци: прегърбен дядо с дебел нос – Юлтомтен и джуджето Юлнисар. И двамата по Нова година ходят по къщите и оставят подаръци под прозорците.

В Италия, освен Дядо Коледа (или Бабо Натал), при послушните деца ходи добрата Фея Бефана. Тя прелита с димоход и подарява на децата подаръци. На палавниците се пада огънче от злата вълшебница Бефана.

Снимка: Thinkstock

В узбекските домове "снежният дядо" - Корбобо (Дядо Коледа), в райиран халат пристига, яздейки на магаре.

Финландският Дядо Коледа - Йоллупуки живее в Лапландия и с удоволствие отговаря на писмата на децата. Носи на глава висока конусообразна шапка, дълги коси и червена дреха. Заобиколен е от гноми с островърхи шапки.

Снимка: Thinkstock

В Естония Дядо Коледа се нарича Йеулуван и той прилича на своя финландски родственик.

В Норвегия подаръците на децата прави Нис - симпатичен малък къщовник. Нис носи шито калпаче и обича вкусотийки.

В САЩ, Канада, Великобритания и страните от Западна Европа го наричат Санта Клаус. Той е облечен в червена тога, украсена с бял памук и с червени ботуши. На главата си носи червен калпак. Санта Клаус пуши лула, лети във въздуха с елените си и влиза в домовете през комините. Децата му оставят под елхата мляко и сладкиши.

Снимка: Thinkstock

Само руският Дядо Коледа – Дядо Мраз има семейство. Съпруга - Зимата и внучка – Снежанка.

В България Дядо Коледа идва от Лапландия с еленовия впряг и обикаля по домовете, за да остави подаръците под елхата. Тази магия се случва в нощта между Бъдни вечер и Коледа!

Снимка: Thinkstock

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти