Кой каза, че не четем?

Плакатът на събитието
Снимка: София: Поетики

Крeмена Димитрова

Две седмици, 17 различни събития, стотици разлистени и прочетени страници, опит за поставяне на рекорд за Гинес, нощно четене, парково четене, трубадурски двубой, литмоб, поетично кабаре, поезия и рок, известни, неизвестни, безпризорни, нови лица, нови имена, лига на разказвачите, и какво ли и още не в Седмиците на четенето, които започват днес (11 май) и ще продължат до 24 май. Датите са избрани неслучайно, това е празникът на братята Св. Кирил и Методий, по стар и нов стил. Какъв по-подходящ начин да се отпразнуват буквите и словото, освен чрез самите тях!

Толкова разнообразна програма, посветена на четенето, заслужава нашите адмирации и със сигурност обема в себе си всички досега съществуващи форми на популяризиране на едно от най-древните изкуства на писане и четене. В рамките на тези 14 дни и нощи София ще чете и ще съживява светове от думи, написани и произнесени на български език. Събитията са част от културния календар на столицата и са подкрепени, както от Столична Община, така и от Фондация "Америка за България”. В тях ще вземат участия десетки имена от литературната и културна сцена, а местата на които ще се случват публичните четения са на открито - градинките и парковете пред Народния театър, Народната библиотека, Борисовата градина, паметника на Патриарх Евтимий, площад Славейков, Кристал, Седмочисленици, СГХГ, както и Софийския университет, Арт-хостела, бар-ресторант "На седмото небце”, галерията на Шипка 6, бар "Петното на Роршах” и т.н.

Седмиците на четенето ще започнат с "литмоб" – литературен вариант на нашумелите главно около рекламни събития и социални провокации чрез внезапно изкуство "флашмобове". На 11-ти пред Народна библиотека ще бъде даден старта на празниците със случайно четене на случайни страници от случайни граждани, което ще се случи на глас и едновременно. Тази акция цели най-вече да привлече вниманието на минувачите, без да има намерение да им обяснява какво е това. Събраните в специална кутия "прочетени” страници ще бъдат публикувани в антология "Post Mortem", както са кръстили организаторите и самата акция.

Един от акцентите в програмата е първият в България опит за рекорд по непрекъснато четене на глас  - ще се чете трилогията на Момчил Николов "Кръглата риба”, а това са цели 985 страници! Каузата на този експеримент е да се докаже, че има много хора, които обичат да четат, че не е трудно да се прочете книга, дори на глас. Защото, ако за написването на една книга понякога  са необходими години, то за прочита й няколко часа са достатъчни. В случая това вероятно ще са няколко денонощия, а в четенето ще се включат много популярни личности. Сред тях: Любен Дилов-син, Милена Фучеджиева, Ива Екимова, Свилен Ноев ("Остава”), Койна Русева, Драго Симеонов, Ваня Щерева, Мира Лазарова, Ростислава Генчева, Людмила Филипова, Калин Терзийски, Гери Турийска, Искра Ангелова, Анжела Родел, Кремена Димитрова (авторът на този текст, културен специалист на Еdna.bg)  и много други. Най-голямото четене в България  ще бъде заснето и излъчено онлайн в реално време на сайта www.biblio.bg

По време на Седмиците на четенето ще се отбележи и един юбилей, озаглавен "Ах, Мария: Вчера ли бяхме на 22".  "Ах, Мария” вече е мит, това е списание, което остана завинаги като елитарно и авангардно, то представи на български език: Сюрреализмът, Православието, Прокълнатата литература, Балканските литератури от ХХ век, Феминизмът, Българската литература от 90-те, и няколко други теми, търсейки образа на своя читател. Всички 22 автора за тези 22 години ще се включат в четене на 22-ри, от 20 часа, пред Народния театър, за да ознаменуват годишнината.

Не е за пропускане поредното поетично кабаре 4Х4 на младите поети Иван Димитров, Радослав Чичев, Мирослав Христов и Ясен Василев на 18-ти в Борисовата, както и "Зачитане” пред СГХГ (21 май), поезия и музика в едно от устата на Елена Димитрова, Светозар Георгиев-ghostdog, Надежда Московска, Албена Тодорова, Белослава Димитрова, Тея Дия, Мартин Колев, Андриана Спасова, Захари Захариев, и музиката на "Псевдо Кседо“, и вечните "Нова Генерация“, "Ревю“, „Уикеда“, "Насекомикс“, "Ъпсурт“, "Контрол“, "Блуба Лу“, "Анимационерите“, съпроводени с кратко кино на Дейвид Линч, Херц Франк, Шантал Акерман, Клод Люлюш, Кшищоф Кешловски.

Програмата е толкова шарена, наситена, внезапна и очаквано неочаквана, че един такъв анонс не може да я обеме, затова само ви провокирах с моите фаворити сред събитията, а останалото ще намерите на сайта на София поетики, както и на споменатите места или просто оставете се да бъдете завладяни от четенето.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти