Има ги във всеки хладилник: Кои продукти намаляват риска от инсулт

Както знаете, здравословното хранене може да помогне не само да поддържате желаното тегло, но и да намалите риска от сърдечни проблеми. Няколко прости промени всъщност могат да намалят и риска от инсулт.  

Както всички органи, мозъкът се нуждае от кислород и хранителни вещества, за да функционира правилно. Ако кръвоснабдяването е ограничено или спряно, мозъчните клетки започват да умират. Това може да доведе до увреждане на мозъка и дори смърт. 

храни
Снимка: iStock

Правилните хранителни навици ще ви помогнат да се предпазите от рисковете. Британска асоциация съветва да се ядат колкото се може повече зеленчуци и плодове.  

Четирите симптома на инсулт

„Пет или повече порции плодове и зеленчуци на ден могат да намалят риска от инсулт с до 30 процента. Всяка допълнителна порция, която ядете, намалява риска още повече. Опитайте постепенно да увеличавате броя. Можете да започнете да носите плод със себе си на работа, да добавите салата към обяда си или да опитате да направите проста домашна зеленчукова супа”, казват от асоциацията. 

храни
Снимка: iStock

Според Stroke Association трябва да си хапвате една ябълка или две сливи, шепа горски плодове или три супени лъжици плодова салата. Организация твърди, че минералът калий може да помогне за предотвратяване на високо кръвно налягане, а яденето на повече плодове и зеленчуци е добър начин да повишите нивата на калий. 

Ето кои са 8-те най-здравословни ядки

В допълнение към калия, препоръчително е да не забравяте за протеините, които се намират в изобилие в храни от растителен произход. „Целете се да ядете протеин всеки ден. Може да си го набавите чрез месо, млечни продукти, риба, боб, грах, ядки и семена. Вашето тяло се нуждае от определено количество протеин всеки ден”. 

храни
Снимка: iStock

Яденето на какъвто и да е било вид риба поне веднъж месечно намалява риска от инсулт, но е най-добре да се стремите към една или две порции седмично. Няма нужда обаче да прекалявате. 

Със сигурност сте чували също, че би било добра идея да намалите количеството сол в диетата си. В идеалния случай не трябва да надвишавате 1500 милиграма на ден. Поради тази причина е по-добре да избягвате бързото хранене и различни пакетирани храни като чипс, крекери, солени ядки и колбаси.  

храни
Снимка: iStock

Майонезата и други сосове и добавки, богати на нездравословни мазнини, също е добре да се избягват. За да предотвратите отлагането на холестерола по стените на кръвоносните съдове, си позволявайте бързо хранене не повече от веднъж месечно. Трябва също така да се откажете от сладките газирани напитки, които често провокират развитието на диабет, който също е рисков фактор за инсулт. 

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти