Кои храни благоприятстват развитието на зъбния кариес

Кои храни благоприятстват развитието на зъбния кариес
Снимка: Thinkstock

Д-р Иван Башев

Какво представлява зъбният кариес?

Кариесът е най-често срещаното заболяване. В устната кухина живеят кариосогенни бактерии. Те образуват лепкав слой по повърхността на зъбите, който се нарича плака. Бактериите в плаката използват въглехидратите от храната за да продуцират киселини, които разграждат минералната структура на зъбите – настъпва деминерализация.

Слюнката обаче почиства хранителните остатъци от устната кухина, неутрализира киселините, произведени от бактериите в плаката и снабдява зъбите с калций, фосфати и флуор за да настъпва реминерализация.

Кариесът се развива, когато за дълъг период от време деминерализацията превишава реминерализацията.

Зъбният кариес представлява увреждане и нарушаване на твърдите зъбни тъкани от действието на киселините в устната кухина, които най-често се образуват при разграждането на хранителните остатъци от бактериите, които нормално живеят в устата на човек. Обикновено започва развитието си като петно и се задълбочава като постепенно се образува дупка.

В началните етапи се характеризира с болка, най-вече от сладко, а по-късно може да има болка от студено и при хранене. Нелечението на кариеса може да доведе до засягане на зъбната пулпа или дори до загуба на зъбите.

Кои храни са най-честите причинители на зъбен кариес?

От казаното до тук става ясно, че кариесогенните бактерии произвеждат киселини от въглехидратите в храната. Следователно най-вредните за зъбите храни са тези, които са най-богати на въглехидрати. Разбира се изключение правят зеленчуците.

Когато говорим за храни, предизвикващи кариес не трябва да мислим само за бонбоните. Такива са също някои плодове, плодови сокове, газирани напитки, чипсовете, крекъри, снаксове, кроасани, тестените продукти, шоколада, локума, халвата, бисквити, пайове, конфитюр, мед, сушени плодове, сладолед, сосове.

Има и доста напитки, които също благоприятстват развитието на зъбен кариес. Такива са натуралните сокове, фрешовете, газираните напитки, плодовите млека, шейкове, смутита и дори бирата и виното.

Не е възможно, а и не е нужно да се ограничаваме от всички храни и напитки, които са кариесогенни. Факторите, които влияят на развитието на зъбния кариес са честотата на храненията и времето, което храната престоява в устната кухина.

Пиенето на различни напитки, например газирани, на глътки в продължение на няколко часа или цял ден е много по-вредно, отколкото ако се изпие една чаша или една бутилка наведнъж. Същото важи и за храните.

За зъбите е без значение дали ще изядем един шоколадов бонбон или една кутия шоколадови бонбони стига да се изядат наведнъж, а не по един бонбон през 10 минути.

Колкото по-продължително време храните и напитките са в контакт със зъбите, толкова повече се увеличава времето за деминерализация на зъбните структури от киселините произведени от плаката.

Като заключение можем да кажем, че вредните храни и напитки не са толкова вредни ако се консумират в разумни количества и са разпределени в няколко приема през няколко часа, а не по хапка през няколко минути.

Разбира се и тук има изключения, защото има храни, които дори консумирани набързо се задържат дълго време по зъбната повърхност и така имат по-висок кариесогенен потенциал.

Такива са храните, които са по-лепливи и образуват слой по зъбната повърхност, който се задържа дълго време. Пример за такива храни са хлебчетата от сандвичите във веригите за бързо хранене, халвите, локумите, желираните и дъвчащите бонбони.

За да предпазите зъбите от кариес е препоръчително:

1.Консумирайте сладки неща само по време на основните хранения.

2.Избягвайте междинните похапвания между основните хранения.

3.Изплаквайте устата с вода след всяко хранене.

4.Пийте повече вода след хранене.

5.Мийте зъбите си поне по два пъти на ден в продължение на три минути и почиствайте междузъбните пространства с конец за зъби всяка вечер.

6.Посещавайте зъболекаря си за профилактичен преглед и почистване на зъбния камък и зъбната плака на всеки 6 месеца.

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти