Кога се лекуват корените на зъбите?

Кога се лекуват корените на зъбите?
Снимка: Thinkstock

Д-р Иван Башев

Какво представлява?

Кореновото ( ендодонтско) лечение представлява отстраняване на нервите на зъбите или на старите каналопълнежни средства от кореновите канали, почистване и разширяване на тези канали и тяхното последващо запълване и запечатване.

Кога е нужно?

Кореновото лечение на зъбите е процедура, която има за цел да излекува и запази сериозно увредени зъби или зъби с инфектирана пулпа. Най-честите причини, които водят до нуждата от кореново лечение са:

-Дълбоки кариозни процеси или пулпити
-Пукнатини или фрактури на зъбите
-Травми
-Непълно или неправилно лечение в миналото

Какво представлява зъбната пулпа?

Пулпата представлява мека тъкан, изградена от нерви, кръвоносни съдове и съединителна тъкан, която е разположена във вътрешността на зъбната коронка (пулпна камера) и в кореновите канали на зъбите. Нейната функция е да изхранва зъбите и отговаря за тяхната чувствителност към различни дразнители, например топло и студено. Отстраняването на пулпата не води до нарушаване на функцията на зъбите.

При наличието на дълбок кариес, фрактура на зъбната коронка, пародонтални заболявания или травми, зъбната пулпа се засяга и в повечето случаи се инфектира. Симптомите на увредената пулпа са:

-Болка при натиск и хранене
-Болка при почукване
-Продължителна болка от термични дразнители - топло и студено
-Пулсираща болка
-Нощна болка
-Оток и/или усещане за тежест и напрежение във венците
-Променен цвят на зъбите
-Наличие на фистула – малък отвор в областта на венеца в близост до засегнатия зъб, през който изтича серозен или гноен ексудат

Не е задължително да са налице всички симптоми. Понякога има само един или два. Нерядко има случаи, в които засягането на зъбната пулпа протича напълно безсимптомно.

Как протича ендодонтското лечение?

Всяко кореново лечение или при съмнение за нужда от такова започва с рентгенова снимка. Тя позволява да се види формата на каналите, дали има някакви признаци на инфекция в заобикалящите зъба тъкани, както и за проследяване на резултатите от лечението чрез сравняване на снимки преди и след неговото провеждане.

Следващата стъпка от лечението е обезболяването на зъба с поставяне на анестезия. Има случаи, в които тя не е нужна, тъй като зъбът се е самоумъртвил. Когато обаче има чувствителност е задължителна за да може и докторът и пациентът да работят без напрежение.

Зъболекарят изолира зъба от останалата част на устната кухина и от слюнката използвайки кофердам или памучни и лигнинови ролки. Целта е в зъба да не попадат повече бактерии, на които слюнката е доста богата. Ако зъбът е много разрушен, е твърде вероятно преди да започне лечението да има нужда да му бъдат изградени стени точно с тази цел – по-добро изолиране.

Трябва да се направи отвор в зъба, през който да се работи. Първо се отстранява коронковата част на пулпата от пулпната камера, а след това и тази в кореновите канали. Това се прави с набор от ендодонтски пили, които, освен че отстраняват меките тъкани, остъргват стените до пълното им почистване и премахване на замърсяващия слой от тях.

Всичко това се комбинира с обилно промиване на каналите с различни разтвори. По време на обработването зъболекарят ви ще направи още една или повече рентгенови снимки, за да е сигурен, че стига до края на каналите.

Когато те са почистени и разширени, той може да реши, че има нужда за известно време да ви сложи някакъв медикамент, който да подпомогне лечението. След това каналите на зъба се запълват с различни техники и зъбът се запечатва.

Прави се контролна рентгенография, за да се види дали запълването е добре направено, както и контролни снимки през няколко месеца, за да се видят дългосрочните резултати от лечението.

Ендодонтското лечение е процес, който изисква голяма прецизност и внимание. Поради тази причина не може и не трябва да се бърза по време на провеждането му.

Ето защо може да се наложи да посещавате зъболекаря няколко пъти за един и същи зъб. Някои зъби (предимно предните) имат само по един канал и тяхното лечение става сравнително по-бързо, но има други зъби, които са с по три, четири, пет или дори 6 канала и съответно за тяхното лечение е нужно доста повече време. Между отделните посещения зъболекарят поставя медикаменти в зъба и го затваря с временни пломби.

Кореновото лечение завършва с възстановяването на зъба с обтурация от фотополимер. Понякога за постигане на по-голяма здравина се използват щифтове, които се циментират в кореновите канали. При по-разрушениете зъби е необходимо да им бъде направена коронка, която да ги предпазва от евентуални фрактури.

След приключване на лечението е нормално да имате известно време чувствителност или болка в зъба или тъканите около него. Това е нормално особено ако преди лечението също е имало болка. Тази постоперативна чувствителност не е остра и силна, но при нужда може да се приемат обезболяващи.

Още за зъбите: 

Как да се отървем от неприятните петна по зъбите

Какво трябва да знаете за избелването на зъбите

Как да спрем кървенето на венците

 

 

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти