Кога през януари ще видим Кървава луна и защо този път е толкова специална?

кървава луна
Снимка: Thinkstock

Пълно лунно затъмнение очакваме през първия месец от 2019 година.

На 21 януари ще наблюдаваме Кървава луна, която ще бъде последното пълно лунно затъмнение до 2022 г., пишат от Darik News.

Астрономическото явление ще може да бъде наблюдавано от Северна и Южна Америка, голяма част от Европа и Западна Африка през нощта на 20 срещу 21 януари.

Пълната Луна ще е в сянката на Земята от 3,34 ч. до 6,51 ч. по Гринуич. През първия час тя постепенно ще бъде „изядена“ откъм лявата ѝ страна. Затъмнението ще е пълно един час, от 4,41 ч. по Гринуич според данни на НАСА.

Фазата на пълното лунно затъмнение ще е с около 45 минути по-кратка от тази на голямото затъмнение през юли 2018 г., което ще остане най-продължителното за 21-и век.

За европейците и африканците пълното лунно затъмнение ще е към края на нощта, малко преди зазоряване. От източната част на континентите явлението няма да се вижда толкова добре заради изгряващото слънце.

У нас частичните фази на затъмнението ще започнат на 21 януари в 5.37 часа българско време, уточни физикът Пенчо Маркишки от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при Българската академия на науките, цитиран от агенция „Фокус“. В 6.41 ч. ще бъде пълното лунно затъмнение.

През пълното лунно затъмнение Луната няма да стане невидима. Тя ще е червена, както при всички пълни лунни затъмнения. Това оцветяване се дължи на факта, че слънчевите лъчи няма да я достигат пряко. Вместо това малка част от червените лъчи ще бъдат филтрирани от земната атмосфера и отразени към Луната. Същото явление оцветява в червено слънчевите изгреви и залези, гледани от Земята.

Следващото пълно лунно затъмнение, което ще се вижда от Европа, ще е на 16 май 2022 г. През това време обаче ще има частични лунни затъмнения.

кървава луна
Снимка: Thinkstock

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти