Класика в жанра

Почитателите на изкуството ще могат да му се наслаждават в края на август и началото на септември в два емблематични български града с дълговековна история - Созопол и Пловдив
Снимка: Thinkstock

Крeмена Димитрова

Аз съм фестивален човек. Обичам атмосферата на специално подбрани събития, тръпката от нови открития, запознанствата с шарени хора, срещите със стари приятели, нощни разходки, влюбени изгреви... И плисък на море. Ако може.

Вече 30 години това усещане може да ви даде перлата на фестивалите, порасналата, зрялата, закачливо предизвикателна и омайваща Аполония! За нея можем да си спомняме с носталгия, да мечтаем и да я преживяваме отново и отново със същия плам, но и с малко тъга. 

По повод юбилея организаторите от Аполония ще ви дадат възможност да преживеете същото. В богатата и напоителна програма е предвиден концерт на Фондацията, който със сигурност ще предложи по много от горното усещане. Иначе толкова много музика, кино, театър, литература и визуални изкуства, има само тук, на брега и отвъд него.

За първи път тази година се открива паралелна сцена на очарователния малък остров Св.св. Кирик и Юлита. Там ще бъдат представени най-добрите наши музиканти в съвременната музика – обичайните заподозрени Белослава, трио Акустична версия (също на 30! Честито!), Теодосий Спасов, вечната Камелия Тодорова, Графа и приятели, Dirty Purchase, новите Koka Mass Jazz, Sentimental Swingers. Тази основна сцена е своеобразен клуб на мечтателите – далеч от суетата на вечерните променади със загорели гърбове и безсмислено високи токчета.

Другият магнит в юбилейното меню на Аполония са премиерите. Най-респектиращо и примамливо звучи "Антигона" на Иван Добчев, продукция на Фондация Аполония и Театър София, но в театралната програма грабват още и "Ромео и Жулиета" на Петринел Гочев, "Дисни Трилър" на Стайко Мурджев, "Секс без захар" на чаровната Елена Атанасова, разбира се и новият моноспектатъл на Мариус Куркински "Сънят на смешния човек".

За рицарите на словото се очертават истински празници, а за техните почитатели – литературни угощения с книжните премиери на Емил Тонев, Деян Енев, поетите Владислав Христов, Марин Бодаков, Иван Ланджев, Иван Христов, романът на Васил Георгиев, Алек Попов и втора част на култовите Сестри Палавееви, спомените за Чочо на неговия баща, книгата за незабравимите баси на България, и Събитието – идването на Ларс Собьо Кристенсен. Авторът на Бийтълс (1 и 2) и поетичната "Таралежови сърца".

От кино програмата със сигурност бих се наредила за билет за "Пет разказа за един разстрел" на  Костадин Бонев, "Последните черноморски пирати" на Светослав Стоянов и "Живот почти прекрасен" на Светослав Драганов.

За детската Аполония и юбилейните изложби е абсолютно задължително да се посетят, защото оставят очите и сърцето пълни.

И как да не въздъхне накрая човек: Ах, тази Аполония!

Програмата на Аполония 2014 можете да прегледате тук.

* * *

Два театрални фестивала заемат престижно място в септемврийската програма на Пловдив, кандидат столицата на културата – това са "Сцена на кръстопът" и кукления "Двама са малко, трима са много".

Мотото на тазгодишното издание на кукления форум е "Приказки на всяка крачка". От 3 до 7 септември за двадесет и първи път градът под тепетата ще събере приказни герои от различни страни и техните почитатели от всякаква възраст. Моите фаворити в програмата са "Жълто" на Фондация За Родопите, "Ескориал" на Театър Хенд, "Приказка за непораснали" на домакините от държавен куклен театър Пловдив.

Не е за пропускане и съпътстващата програма On Air – театър на открито, жонглиращ с всякакви площадни и улични форми на изкуство – цирк, клоунада, музика, огнено шоу, кокили и какво ли още не. Тук гостите от чужбина са много и са невероятно колоритни!

Пловдив – пресечна точка на култури, пресечна точка на изкуствата, кръстопът на търсещите красота и смисъл, на минало и бъдеще. В осемнайстото издание на Сцена на кръстопът се борят и пресичат премиерни и утвърдени фаворити за зрителския интерес със спектакли от театрите в София, Русе, Враца, Варна, Габрово, Хасково, Плевен, Букурещ и Киев. Както обикновено, сили с професионалистите ще мерят и студентите от НАТФИЗ – класът на проф. Стефан Данаилов.

Ако трябва да избирам, със сигурност ще ида на премиерата на "Жана" от 27-годишната Ярослава Пулинович, поставена от Явор Гърдев, продукция на Народен театър "Иван Вазов". Може би ще се посмея и поплача с "Професия Лъжец" на Теди Москов, продукция на ДКТ – Варна, ще се вълнувам, че съм майка заради "Йерма" на Диана Добрева, спектакъл на театър "Българска армия", ще повярвам в силата на прошката, гледайки отново "Заешка дупка" на театър 199 и Валентин Стойчев.

На фестивал като на фестивал – щедра е есенната кошница, за всекиго по нещо и за всички по много. Наслука!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти