Кападокия – кътче история, екзотика и красота

Кападокия – кътче история, екзотика и красота
Снимка: Thinkstock

Мария Николова

Всичко, което бихме могли да кажем за Кападокия, би било непълно и недостатъчно. Кападокия е многолика - Земя на красивите коне, какъвто е именно буквалният превод на наименованието на местността от персийски език, локация, докосната от неразгадана още магия и мистика. Тук е и предполагаемото родно място на Свети Георги, един от първите християнски светци. Това са Edna съвсем нищожна част от цялото очарование, което носи въздействащата област, лежаща в сърцето на съседна Турция.

Но какво всъщност стои зад името Кападокия?

Областта Кападокия се намира в централната част на Турция, в Централна Анатолия. Историческата местност в Мала Азия преди хилядолетия е била позиционирана между древните страни Понт, Армения, Киликия, Галатия и Фригия в поречието на река Къзълърмак (Червената река).

В близост до това внушително място, преди 4000 години се е намирал действащ вулкан. Природата извайвала чудни форми от изстиналата лава, а населяващите територията му издълбавали в засъхналата магма своите домове, храмове за медитация и християнски църкви за връзка с Бог.

Днес Кападокия представлява комплекс от музеи на открито с голямо историческо и културно значение, намиращ се под опеката на ЮНЕСКО. Тук имате възможност да се удивите от уникални и невиждани другаде по света скални форми – пирамиди, гъби, комини, подземни градове. Дестинацията се посещава от приблизително 2 млн. туристи годишно.

Кападокия е разположена на територията на градовете Невшехир, който е и най-големият в областта, Юргюп, Аванос, Гюлшехир, Каймъклъ. През местността преминава и най-дългата река в Турция – Къзълърмак, чието име в превод означава Червената река.

Тук величествената си красота разкриват забележителности като Вълшебните комини, Скалният замък, Подземният град, Долината на гълъбите, Долината "Зелве", скалите, чиято форма наподобява семейство, възвишението Учисар, панорамата край град Гьореме.

Кападокия има особено значение за християните. Счита се, че именно тук са живели едни от първите хора, посветени в християнската религия. За тяхната огромна отдаденост към Бог говорят множеството запазени в автентично състояние църкви на територията на скалния комплекс. Издълбани в скалите, красиво изографисани, богато орнаментирани тук могат да се преброят над 370 храма.

Внушителният брой се обяснява с дълбоката религиозност на местните в древността и желанието им да имат възможността да отправят молитвите си в различен параклис през всеки един ден от годината.

Районът, освен от забележителности, изобилства и от лозя. Затова ценителите на вино имат двоен повод да посетят Кападокия. Местността е богата на залежи на камъка оникс. Това е и причината много бижутерии в околността да предлагат накити, украсени именно с "черния красавец".

Безспорно една от най-големите атракции в региона е полетът с балон, който се провежда много рано сутрин, още преди изгрев слънце. Балонът се понася над скалните чудеса, на приблизително 800 метра над земната повърхност, а по време на приключенския полет, продължаващ около час, се предлага шампанско, което можеш да отпиваш на бавни глътки, наслаждавайки се на нереално красивата панорама.

Но ако има нещо, с което Кападокия е известна в цяла Турция, а и по света, то това е глината. Работилници за обработка и продажба на глинени съдове са често срещани в околията. А глинените "създания" варират от обикновени семпли вази, гърнета и купи до изрисувани до най-малкия детайл шедьоври.

Както споменах, всичко, което може да се разкаже за Кападокия, е малко, в сравнение с усещането да я посетиш и да усетиш плавния преход към Ориента, гальовните лъчи на слънцето, нежното докосване на кашмирените шалове, разпаления танц на дервишите, спокойния нрав на камилите, незабравимия вкус на баклавата...

Всъщност, Кападокия се намира само на 1400 км разстояние от София. И аз силно препоръчвам за нея да не се говори, а просто да се изживее.

Галерия от Кападокия можете да разгледате ТУК.

А полет с балон над Кападокия можете да гледате в един от епизодите на "Без багаж":

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти