Поглед към базиликата "Червената църква"

Червената църква
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На 19 април официално бе открита възстановената раннохристиянска базилика "Червената църква" край Перущица, съобщиха от МК, цитирани от БГНЕС.

Тя е реставрирана по проект на Министерство на културата с европейско финансиране: "Възстановяване, експониране и изграждане на туристическа инфраструктура на раннохристиянска базилика "Червената църква" край гр. Перущица" по Оперативна програма "Регионално развитие", Схема за безвъзмездна финансова помощ: BG 161PO 001/3.1-01/2008 - "Подкрепа за паметници на културата с национално и световно значение, допринасящи за устойчивото развитие на туризма".

Раннохристиянската базилика бе открита от министъра на културата Владимир Пенев. Стойността на проекта е 2 304 052 лева, а основната му цел е да осъществи дейности по консервация, реставрация и социализация на "Червената църква", с което ще подпомогне развитието на културния туризъм във вътрешността на страната, притежаваща значителен туристически потенциал.

Проектът "Възстановяване, експониране и изграждане на туристическа инфраструктура на раннохристиянска базилика "Червената църква" край гр. Перущица" включваше и мерки за опазване, социализация и подобряване на възможностите за достъп до културната ценност и създава предпоставки за развитие на местна туристическа индустрия.

Реализацията на проекта ще позволи включването на "Червената църква" в тематични и териториални културни маршрути.

В резултат от реализацията на проекта е осигурен пешеходен достъп до "Червената църква", включително за лица в неравностойно положение. Оформена е панорамна алея около културната ценност и отсечка, която да свързва пътя Перущица – Пловдив с Информационния център, а оттам и с панорамната отсечка и църквата.

Новоизграденият информационен център и оформянето на експозиционно пространство в приемната сграда значително ще подобри туристическото информационно обслужване. Изграждането на транспортна и туристическа инфраструктура до културната ценност ще допринесе както за повишаване на посещаемостта, така и за по-доброто опазване на раннохристиянската базилика.

Град Перущица и районът около него заемат особено място в историческата памет на България. Местността е богат извор на археологически находки. Смята се, че сегашният град води началото си от древния град Драговец, който по всяка вероятност е бил разположен на 2-3 километра северно от днешните му граници, но е разрушен през 1364 г.

Един от най-забележителните паметници от V – VI век в околността на съвременния град е раннохристиянската базилика "Червената църква". Нейното изграждане в околностите на Филипопол, недалеч от важния път от Тракия към Бяло море и от Константинопол към Западна Европа, се свързва с разпространения в християнския свят култ към мъчениците. "Червената църква" е от най-забележителните представители на раннохристиянската архитектура на Балканите от ранновизантийската епоха.

Църквата е от типа четириконхални куполни базилики с обиколни коридори и два притвора. Запазени са части от северната конха – на височина до подкуполната арка. Има останки от два слоя стенописи.

В непосредствена близост до църквата е разкрит голям двор от западната страна с вход и кула към него, некропол от ХІ-ХІІІ в. и селище от ХІІІ в. В църквата са регистрирани три строителни периода.

Първоначално е представлявала мартирий, изграден в края на ІV век. В периода от края на V - началото на VІ в. се превръща в църква. В третия строителен период /Х-ХІV в./ се изгражда портик и се извършват множество преправки. Стенописите са датирани в периода VІ и ХІ в. 

"Червената църква" е една добра дестинация за разходка, ако сте решили да опознаете българските културни забележителности. А кои са културните ни паметници под егидата на ЮНЕСКО, може да разберете тук.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти