Какво време ни очаква през декември?

f
Снимка: Thinkstock

Най-ниските температури през декември у нас ще бъдат между минус 15 и минус 10 градуса, а най-високите - между 10 и 15 градуса, съобщи за БТА Марияна Попова - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.
 
По думите й тази година през декември се очаква средната месечна температура да бъде около и под нормата, която в Северна България и по високите полета е 0-1 градуса, в Горнотракийската низина - 2-3 градуса, по Черноморието и в най-южните райони - около 4 градуса, а в планините - от минус 8 до минус 3 градуса.

Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която в по-голямата част от страната е между 40 и 60 литра на квадратен метър, в планините и в най-южните райони - между 70 и 120 литра на квадратен метър.

f
Снимка: Thinkstock

Декември ще започне без валежи, със спокойно, но студено време. Ще бъде предимно слънчево, но на много места в равнинната част от страната и в котловините сутрин ще има мъгла или ниска облачност, а в отделни райони те ще се задържат по-дълго. В Северна България ще има снежна покривка и дневните температури ще остават под нулата. Все пак, тенденцията е към затопляне, по-чувствително ще е в планинските райони. Около средата на първото десетдневие се очаква промяна на циркулацията и до края на периода вероятността за валежи е голяма - ще има и дъжд, и сняг. В края на десетдневието температурите ще се понижат.

f
Снимка: Thinkstock

През повечето дни от второто десетдневие ще преобладава облачно време, с намалена видимост в равнините, с температури около и под нормата. Превалявания ще има главно в началото на десетдневието. Повече слънчеви часове ще има в планините и в планинските райони около средата на периода. През втората половина от десетдневието слабо ще се затопля.

f
Снимка: Thinkstock

Към края на второто и в началото на третото десетдневие на декември отново има повишена вероятност за валежи, предимно от сняг. В средата на десетдневието - около Коледа, изгледите са за време без валежи, а впоследствие ще започне повишение на температурите, но отново с валежи, прогнозира метеорологът Марияна Попова.

f
Снимка: Thinkstock

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти