Какво е правото ми на рекламация?

Какво е правото ми на рекламация?
Снимка: Thinkstock

Със съдействието на екипа на pravatami.bg, ви представяме по разбираем и достъпен начин кратка справка за това какви права имаме, ако закупим стока, несъответстваща на това, за което сме заплатили.

Купувам си стока от магазин или друг търговски обект, но след това се оказва, че стоката не съответства на това, за което съм заплатил или забелязвам някакъв дефект (например повредена е една от буксите на телевизора или токът на обувката е счупен).

Тук възниква право ми на рекламация – имам право да изисквам от продавача:
да замени стоката с нова
да я ремонтира (да я преведе в състоянието, за което съм заплатил).

Първото нещо, което трябва да направя, е да се уверя, че касовата бележка (фактура или друг удостоверяващ плащането документ) е у мен. Няма място за притеснения, ако съм загубил търговската гаранция, защото освен нея – имам и законова гаранция, произтичаща от Закона за защита на потребителите.

Законовата гаранция ми дава право да направя рекламация на стоката в срок от 2 години, като ако го сторя през първите 6 месеца, не е нужно аз да доказвам, че стоката е била с дефекти към момента на продажбата – това се предполага.

Ако си пазя търговската гаранция и тя е по- благоприятна за мен, ще възползвам и от нея. За някои стоки – например бойлери, хладилници, перални и т.н. срокът на търговската гаранцията е 5 години, но обикновено това е придружено и с условия – да се извършва редовно профилактика и т.н.

При някои стоки – обувки и дрехи, продавачите дават търговска гаранция от 30 дни, но дори и след това аз все още мога да използвам законовата си гаранция. Трябва да запомня, че независимо от търговската гаранция, продавачът отговаря за липсата на съответствие на потребителската стока съгласно правата ми на потребител, произтичащи от Закона за защита на потребителите.

След като реша да правя рекламация, мое право е да си избера къде да го сторя:
в магазина, където съм закупил стоката;
на адреса на управление на търговеца;
на друго място, посочено от търговеца.

Ако някои от служителите ме препрати на друг адрес (по закон аз не трябва да имам никакви затруднения или разходи, свързани с отстраняване на дефекта) или ми каже, че рекламации се правят само в определени дни и часове (търговецът е длъжен да приема рекламации през цялото работно време), ще поискам да говоря с управителя или ще изискам писмен отговор, който по-късно може да ми послужи (например при подаване на жалба до КЗП, завеждане на съдебен иск и т.н.).

След като направя рекламацията (устно или писмено), трябва да се уверя, че е вписана в регистъра за рекламации и да поискам входящ номер. След вписването търговецът има 30-дневен срок:

да замени стоката с нова
да я ремонтира (да я преведе в състоянието, за което съм заплатил) – извършените ремонти се отразяват в гаранционната карта и срокът на ремонта се прибавя към гаранционния срок.
Ако се окаже, че нито едно от двете не е възможно,  то имам право:
да получа обратно парите си;
на отбив от цената.

След като рекламацията ми бъде удовлетворена,  имам право да получа от търговеца документ за това.
При отказ на продавача да уважи рекламацията, имам право:

да подам жалба до управителя на търговския обект или на фирмата;
да подам жалба до Комисията за защита на потребителите (КЗП е длъжна да се произнесе в срок от 30 дни);
да заведа съдебен иск срещу търговеца, като имам право и на обезщетение за вреди, претърпени в следствие от дефекта на стоката (гръмнал бойлер) или ако съм направил някакви лични разходи за отстраняване на проблема (закупуване на алтернативна стока).

Независимо коя възможност ще избера, нека не забравям да приложа всички документи  – касова бележка, писмен отказа за рекламация, отговор от жалбата ми до управителя и т.н.

Всяко споразумение или договор, сключено между мен и продавача, което ограничава или изключва гореспоменатите права, е нищожно и не трябва да се съобразявам с него.

Телефон на потребителя – 0700 111 22

(*) Настоящата статия има за цел да очертае някои основни Ваши права, като няма претенции да бъде юридически съветник. Ако имате затруднения с упражняването на тези основни права или случаят е по-сложен – съветваме Ви да се консултирате с юридически експерт. (*)

Автор: Станимир Ненов

Актуалните версии на статиите се съдържат тук.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти