Умора и намалена концентрация: Какви други симптоми алармират за недостиг на витамини в организма?

витамини
Снимка:

Преди да отговорим на този въпрос, е необходимо да разберете какво представляват витамините и защо се нуждаем от тях. 

Това са групи от органични съединения, без които тялото просто не може да съществува. Какви витамини има? Основната класификация разграничава два типа: водоразтворими и мастноразтворими. 

витамини
Снимка: iStock

Водоразтворимите включват C, B1, B2, B3, B6, B12, фолиева киселина, пантотенова киселина и биотин. Тялото не ги съхранява, така че трябва да се уверите, че си ги набавяте редовно от храната. Искаме веднага да уточним, че излишъкът от витамини в организма е също толкова вреден, колкото и дефицитът.  

Мастноразтворимите витамини са A, D, E и K. Основната им характеристика е способността да се натрупват в телесните тъкани, главно в черния дроб. 

Как да разберете дали имате дефицит на тези органични съединения? Първият и най-очевиден знак е умората. Ако лежите на дивана дълго време и не ви се става изобщо, помислете дали да не отидете на лекар. 

витамини
Снимка: iStock

Ето и кои са основните симптоми за недостиг на витамини: 

  • Чести настинки, суха кожа, чуплива коса, гастрит, намалено зрение, както и бавното развитие при децата показват дефицит на витамини А и С. 
  • Отслабналост и умора могат да бъдат симптом за дефицит на витамин В. 
  • Намалената памет и концентрация показва липса на витамини B, C, както и цинк и йод. 
  • Депресия, нарушена когнитивна функция и напукани устни показват липса на витамини от група В, както и С. 
  • Синини и отслабналост в мускулите показват липса на витамин Е. 

Специално бихме искали да споменем бременните жени, при които липсата на витамини води не само до проблеми със здравето на майката, но и нарушава развитието на плода. През първия триместър е задължителен приемът на фолиева киселина. 

Не е тайна, че по-голямата част от витамините и микроелементите си набавяме чрез храната, но при готвенето се губят някои от хранителните вещества. Именно поради тази причина съветваме да хапвате сурови и непреработени плодове и зеленчуци.  

витамини
Снимка: iStock

Понякога е доста лесно да се наваксат липсите. Например, за да предотвратите недостиг на витамин В1, трябва да ядете пълнозърнест хляб. За да си набавите витамин D, просто се разходете при слънчево време. 

 

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти