(Не)истини за витамин С: Панацея или поредната мода в медицината?

Няма по-популярно лекарство от витамин С. Дали наистина е панацея вездесъщият витамин или поредната мода в медицината?

Легендите за животоопазващия витамин датират от далечни времена, когато моряците страдали от кървящи венци (скорбут), тъй като при дългите пътувания са нямали под ръка плодове като източник на витамин С.

Знае се, че той укрепва кръвоносните съдове и намалява кървенето, в случая от венците. Ползата от витамина е безспорна за организма –той е мощен антиоксидант, подпомага функцията на ензимите, участва в синтеза на колагена и оттам в здравината на съдовете, благоприятства усвояването на желязо от организма и т.н. Но качествата му понякога доста се преувеличават, науката развенча някои митове, а други потвърди.

Незаменим при грип и простуди. Вярно е. Под въздействието на вирусите настъпва оксидативен стрес на организма с всички неприятни последствия – втрисане, температура и т.н., витамин С е мощен антиоксидант и неговата полза при грип е очевидна. Особено ако се приема в естествен вид от пресните плодове и зеленчуци.

Според американски учени, изследвали действието на витамините, само естествените (от храната) действат благоприятно на организма. Синтетичните показвали добри свойства в лабораториите, но не и в човешкото тяло. Затова изцедете няколко портокала, вместо да тичате до аптеката.

Не се препоръчва широко разпространената практика да се слага витамин С в носа на децата при хрема. Всъщност този витамин е аскорбиновата киселина и като всяка киселина може да увреди нежната лигавица на носа.

Снимка: Thinkstock

Витамин С предпазва от настинки. Масова практика е зимата родителите сутрин да дават на децата витамин С. Така е много по-лесно и бързо, отколкото да се направи фреш например.

Но трябва да се знае, че няма категорични научни доказателства, че приемането на витамина за профилактика действително предпазва от простудни заболявания. Много по-добра работа вършат закаляването и рационалното хранене. Давайте плодове и зеленчуци на децата, но не се харчете за витамин С, криза е все пак.

Безопасен е! Не е вярно. Всяко лекарство в несъобразена дози носи риск. Дневните нужди за възрастен от витамин С е 60 мг, а за деца 45. Най-малките таблетки са от 100 мг. При пушачи, възрастни и някои болести нуждите са по-големи.

При системно предозиране, особено с препоръчваните от някои 3-4 грама (3-4000 мг.) може да се наблюдава гадене, болки зад гръдната кост, мускулни крампи, главоболие.

Витамин С е водноразтворим и излишъкът се изхвърля през бъбреците, където може да се образуват оксалатни камъни от високите дози. Не може да се предозира единствено когато се приема с храната.

Предпазва от сърдечно-съдови болести. И това не е сигурно. През 2008 г. в САЩ е завършено проучване, обхващащо 15 хиляди лекари доброволци. В продължение на 10 години половината приемали всеки ден по 500 мг. вит. С, а другите – не. В края на периода заболелите от сърдечно-съдови болести в двете групи бил еднакъв. Проучванията с други витамини (Е и В) довели до същия резултат.

Снимка: Thinkstock

Витамин С предпазва от рак. Няма категорични доказателства за това. Вярно е, че редовната консумация на плодовете и зеленчуците се сочи за превантивна мярка в борбата с рака, но с тях освен въпросният витамин се приемат и много други витамини, микроелементи, фибри. Последните изчистват токсините и излишните мазнини от червата и ролята им за профилактика на рака е голяма. Вероятно причината за полезното действие е комплексна, а не само на витамин С. А и хората, хранещи се рационално обикновено водят здравословен начин на живот и логично боледуват по-малко.

Забавя стареенето. Звучи утешително, но недоказано. Освен от гените, продължителността и качеството на живот зависят от начина на живот, храненето, спортуването, житейските ситуации, стреса, начина на мислене (положителното мислене е основа за добро здраве). Да разчитате само на витамин С е доста наивно.

Освен това учени доказаха, че приемането на витамини влияе негативно и по друг начин. Хората, които пият редовно витамини, се самозалъгват, че правят нещо за здравето си и не обръщат внимание на начина си на живот. Който в крайна сметка ги състарява.

Знаците, че на тялото му липсва витамин C

Още по темата:

 

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти