Какви грижи изискват зъбките на бебетата и малките деца

Какви грижи изискват зъбките на бебетата и малките деца
Снимка: Личен архив

Д-р Иван Башев

В предишната статия споменахме, че родителите трябва да полагат адекватни грижи за зъбите, венците и въобще за устната кухина на техните бебета и малки деца.

Факт е обаче, че малцина родители знаят как да го правят, а голяма част от тези, които знаят, го пренебрегват по различни причини – веднъж, защото са уморени, друг път, защото на бебето му се спи, трети път, защото нямат време и така нататък. Още по-лошо е, че лекарите и зъболекарите , които съветват родителите в тази насока, също са малко.

Съществуват няколко често срещани твърдения, с които хората се самозаблуждават и самозалъгват, а именно:

• След като няма зъби – няма какво да се мие. 
• Не е възможно четката за зъби да бъде завряна в устата на бебето, следователно няма начин как да се справим с почистването. 
• Защо трябва да се мият млечните зъби? Дори да се развалят, нали след това ще се сменят с постоянни.

Тези твърдения трябва да бъдат изкоренени веднъж завинаги от съзнанието на хората, за което трябва да помогнат както зъболкарите, така и педиатрите.

Грижите за устната кухина на бебето трябва да започнат скоро след раждането на детето, също както всички останали грижи, които полагате за него.

След раждането зъбите на бебетата по принцип не са поникнали. Това обаче не означава, че няма какво да се мие. Напротив! Венците и езикът на бебето имат нужда от внимание и почистване.

Първите стъпки в устната хигиена на бебето може да ви се сторят малко трудни. Те изискват внимание и търпение. Вземате чиста тънка памучна кърпичка или още по-лесно си купете стерилни марли от аптеката. Увивате стегнато кърпичката или марлята около показалеца си, като с палеца и другите пръсти придържате здраво да не се развие или да не се изхлузи.

Навлажнявате леко марлята с чиста вода или с разредена кислородна вода. Вкарвате леко пръста си в устата на бебето и започвате с леки и нежни движения да обтривате венците, вътрешната страна на бузите и върха на езика на бебето. Трябва много да внимавате марлята да не се развие и бебето да я погълне или аспирира. Вече казахме, че ако навлажнявате марлята с кислородна вода тя трябва да е разредена  за да не изгорите нежната лигавица на детето. Марлята трябва да е добре изцедена, защото бебето инстинктивно ще я засмуква. Желателно е да правите това поне по два пъти на ден, най-добре след всяко хранене и задължително вечер преди лягане.

Това предпазва венците от възпаления, защото по този начин се отмиват много бактерии. Освен това се предотвратява образуването и задържането на плака по меките тъкани, която да увреди и зъбките след техния пробив.

Щом започне пробивът на млечните зъби, а може и преди това може да започнете да използвате силиконова четка за зъби. В нейната дръжка се поставя показалеца на родителя, което позволява лесно манипулиране с нея. Работната част от едната страна има силиконови косъмчета за почистване и силиконови пъпки от другата страна за масаж и чесане на венците.

Когато временните зъби започнат да пробиват е време да започнете да използвате и конвенционална четка за зъби. Само че когато избирате четка за вашето бебе, тя трябва задължително да е с меки косъмчета, за да не наранявате нежните бебешки венци. Трябва да е с възможно по-малка глава, за да бъде по-лесно за манипулиране в тясната детска уста. Четката трябва да е с възможно по-дебела дръжка, за да бъде по-удобна и стабилна за държане.

Първоначално може да не слагате паста за зъби върху четката, тъй като бебето не може да изплюва. Може да започнете да поставяте по малко паста, колкото оризово зърно и то задължителнo такава, която е предназначена за бебета.

Трябва много нежно да четкате зъбите от всички страни – всички зъбни повърхности. Трябва да миете зъбите на детето си, докато то не се научи да го прави само, да четка добре, да изплаква и да изплюва. Дори тогава обаче, вие трябва да контролирате миенето и при нужда да му помагате. Обикновено децата се научават да мият сами зъбите си добре, чак когато навършат 8-10 годишна възраст. За изграждането на правилни хигиенни навици и за контрол на миенето е препоръчително да давате на децата си таблетки за оцветяване на зъбната плака.

Прочети още: 

• Вредно или полезно е кърменето за бебешките зъби?

• По-скъпите четки за зъби не мият зъбите по-добре

• Проблеми със зъбите и венците по време на бременността

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти