Далеч от цивилизацията: Как живеят и изглеждат жените в Западна Сахара

Западна Сахара е спорна територия в Северна Африка. На север граничи с Мароко, на североизток с Алжир, на изток и юг с Мавритания, а от запад се измива от Атлантическия океан. Не всички страни по света я признават за независима държава, поради което остава с несигурен статут и до днес.

В тази статия ви разказваме повече за жителите на тази страна и какъв начин на живот водят.

Населението на страната се състои главно от две националности: сахрави и бербери. Много от тях водят номадски начин на живот. По време на дългогодишната война много сахрави бягат в бежанско селище в околностите на Алжир. В тези лагери почти няма електричество и два пъти седмично се доставят храна и лекарства.

Въпреки това жителите на страната се опитват да се развиват: в лагерите има училища, болници, музеи и библиотеки, хората се занимават със селско стопанство (отглеждат зърнени култури, зеленчуци и плодове), както и с риболов, скотовъдство и животновъдство - камили, кози и овце.

Почти цялото население на Западна Сахара е мюсюлманско, така че жените носят предимно консервативни дрехи. По време на войната управлението на лагерите преминава в ръцете на нежния пол и до днес те са от голямо значение за организирането на лагерния живот.

Жителите на Западна Сахара се занимават с творчески дейности, изучават музика и поезия. Те имат право да подадат молба за развод, да карат кола и да получат висше образование. Много от тях се присъединяват към асоциации, предназначени да защитават правата на жените и да променят отношението към ролите на половете.

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти