Разтърсващата история на Ганди - човекът, който искаше да промени света

Мохандас Карамчанд Ганди, по-известен като Махатма Ганди, се ражда на 2 октомври 1869 година в Порбандар, Индия, когато градчето било още част от Британската империя. Баща му - Карамчанд Ганди бил главен министър в Порбандар и други щати на западна Индия. Майка му Путлибай била изключително религиозна жена, която често постела.

Ганди израства боготворейки бог Вишну, следвайки строга морална древно-индийска религия, която нябляга на избягването на насилието, а насърчава постите, медитацията и вегетарианството.

Ганди
Снимка: Getty

Като малък Ганди бил свито и срамежливо дете, бил толкова плашлив, че дори като тийнейджър спал единствено на светнати лампи. На 13-годишна възраст го женят за Кастурба Маканджи - дъщеря на търговец. Протестирайки срещу този брак, той започнал да пуши, да яде месо и да краде стотинки от прислугата.

През 85-та баща му умира, а малко след това губи и новороденото си дете. По това време Ганди се надявал да стане лекар, но понеже баща му се надявал да стане политическа фигура - семейството му го насърчавало в тази насока.

През 1888-ма, след като се ражда вторият му син - отплава за Лондон, където започва да учи право. 

Прочетете вдъхновяващите мисли на Махатма Ганди >>>

Преходът към западната култура бил доста труден за него, а за три- годишния престой в Лондон, става още по-голям привърженик на вегетарианството, като дори влиза в комитета на Лондонското Вегетарианско Общество.

Ганди
Снимка: Getty

През 91-ва се завръща в Индия и разбира, че майка му е починала едва преди няколко седмици. След това опитва да работи като адвокат. В първото си дело, нервният Ганди сякаш застинал, когато се наложило да разпита свидетеля, в крайна сметка побягнал от съда, защото се срамувал прекалено много.

Така и не успял да си намери подходяща работа като адвокат в Индия и така приел едногодишен договор за работа в Южна Африка. Заминал за там веднага, след като му се ражда още един син, през 93-та година.

Ганди
Снимка: Getty

Пристигайки в Южна Африка, Ганди бил отвратен от расовата дискриминация и разделението на индийските емигранти от Британските власти. При първата си поява в съда, Ганди бил помолен да свали тюрбана си, което той отказал да направи, а вместо това напуснал съда. Местен вестник му се подиграл за постъпката му в новото си издание.

Повратен момент настъпва в живота на Ганди едва няколко дни по-късно, когато на 7 Юни 93-та, возейки се в първа класа в железницата - бял мъж не бил доволен от присъствието му там. Поискал Ганди да бъде преместен на края на влака. Махатма не се слъгласил, разбира се, защото имал билет и за това бил изхвърлен от влака на следващата гара.

Тогава той се заклева да се бори срещу расизма и ако е възможно да го изкорени. Това е нощта, в която малкият свит мъж започва да се превръща в гигант на гражданските права.

През 1906-та година организира първият си протест, след поредния нов закон, ограничаващ правата на индийците. След години протести били арестувани стотици индийци, включително и самият Ганди, но скоро бил освободен, след като прави сделка с Дженерал Жан Кристиан Смутс, с която да бъдат признати Хинду браковете и премахването на данък, който само индийците трябвало да плащат.

След освобождаването си Ганди отплува за Лондон, но след започването на ПСВ се завръща обратно в Индия, през 15-та година. В този период започва да става известен като "Махатма", което означава "страхотна душа".

Ганди
Снимка: Getty

4 години по-късно Ганди отново става политически активен, след закон, който позволявал Индийците директно да бъдат хвърляни зад решетките, без процес. Тогава той организира мирни протести, но насилие се появило, а кулминацията е, че на 13 април 1919 година Британски войници започват да стрелят с къртечници по тълпата невъоражени протестиращи, убивайки близо 400 души. 

Тогава Ганди става лидер на местното Индийско движение. Той насърчава масови бойкоти - Държавни лица спират работа за короната, ученици спират да посещават държавните училища, войници напускат постовете си и гражданите спират да плащат данъците си и да купуват британски стоки. Тогава Ганди дори си купува чекрък и започва сам да прави дрехите си, вместо да купува британски. Не след дълго чакръкът се превърнал в символ на независимост. 

През 22-ра е арестуват, като се признава за виновен в 3 обвинения. Въпреки, че бил осъден на 6 години, бил освободен малко по-късно след операция на апендикса.

Ганди
Снимка: Getty

По време на престоя си в затвора вижда омразата между Мюсюлмани и Хиндуисти и започва да се бори и срещу това.

След още много значителни инициативи и постоянни влизания и излизания от затвора, на 30 януари 48-ма година, 78 -годишният Ганди, е убит. Хинду екстремиста,Натурам Годсе, който не бил доволен от толерантността на Ганди към мюсюлманите, коленичил пред него преди да извади пистолет и да го простреля три пъти.

Дори след смъртта на Ганди, неговата отдаденост към живота без насилие, става символ на надежда за подтиснатите и маргинализирани хора по света.

Именно неговите действия вдъхновяват подобни движения по цял свят, включително тези на Мартин Лутър Кинг в Щатите и тези на Нелсън Мандела в Южна Африка.

Вдъхнояващите мисли на Махатма Ганди

Още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти