Разтърсващата история на Ганди - човекът, който искаше да промени света

Мохандас Карамчанд Ганди, по-известен като Махатма Ганди се ражда на 2 октомври 1869 година в Порбандар, Индия, когато градчето било още част от Британската империя. Баща му - Карамчанд Ганди бил главен министър в Порбандар и други щати на западна Индия. Майка му Путлибай била изключително религиозна жена, която често постела.

Ганди израства боготворейки бог Вишну, следвайки Джайнизма - строга морална древно-индийска религия, която нябляга на избягването на насилие, постите, медитацията и вегетарианството.

Като малък Ганди бил свито и срамежливо дете, бил толкова плашлив, че дори като тийнейджър спал единствено на светнати лампи. На 13 години го женят за Кастурба Маканджи - дъщеря на търговец. Протестирайки срещу този брак той започнал да пуши, да яде месо и да краде стотинки от прислугата.

През 85-та преживява смъртта на баща си а малко след това и смъртта на новороденото му дете. По това време Ганди се надявал да стане лекар, но понеже баща му се надявал да стане министър - семейството му го насърчавало в тази насока.

През 1888-ма, след като се ражда вторият му син - отплава за Лондон, където да учи право. 

Прехода към западната култура му бил доста труден, а за три годишния престой в Лондон става още по-голям привърженик на диетата без месо, като даже влиза в кометата на Лондонското Вегетарианско Общество.

През 91-ва се завръща в Индия и разбира, че майка му е починала едва преди няколко седмици. След това се мъчи с работата като адвокат. В първото си дело, нервният Ганди замръзнал, когато трябвало да разпита свидетел, а от срама веднага избягал от съда.

Не можел да си намери работа като адвокат в Индия, Ганди приема едногодишен договор за работа в Южна Африка. Заминава за Дурбан веднага след като му се ражда още един син, през 93-та година.

Снимка: Pinterest

Пристигайки в Южна Африка ганди бил отвратен от расовата дискриминация и разделението на Индийски емигранти в ръцете на Британските власти. При първата си поява в съда Ганди бил помолен да свали тюрбана си, което той отказал да направи, вместо това напуснал съда. Тогава местен вестник му се подиграва в следващото си издание.

Повратен момент настъпва в живота на Ганди едва няколко дни по-късно, когато на 7 Юни 93-та, возейки се в първа класа в железницата - бял мъж не бил доволен от присъствието му там. Поискал Ганди да бъде преместен на края на влака. Махатма не се слъгласил, разбира се, защото имал билет и за това бил изхвърлен от влака на следващата гара.

Тогава той се заклева да се бори срещу расизма и ако е възможно да го изкорени. Това е нощта, в която малкият свит мъж започва да се превръща в гигант на гражданските права.

През 1906-та година организира първият си протест, след поредния нов закон ограничаващ правата на индийците. След години протести били арестувани стотици индийци, включително и самият Ганди, но скоро бил освободен, след като прави сделка с Дженерал Жан Кристиан Смутс, с която да бъдат признати Хинду браковете и премахването на данък, който само индийците трябвало да плащат.

След освобождаването си Ганди отплува за Лондон, но след започването на ПСВ се завръща обратно в Индия, през 15-та година. В този период започва да става известен като "Махатма", което означава "страхотна душа".

4 години по-късно Ганди отново става политически активен, след закон, който позволявал Индийците директно да бъдат хвърляни зад решетките, без процес. Тогава той организира мирни протести, но насилие се появило, а кулминацията е, че на 13 април 1919 година Британски войници започват да стрелят с къртечници по тълпата невъоражени протестиращи, убивайки близо 400 души. 

Снимка: Pinterest

Тогава Ганди става лидер на местното Индийско движение. Той насърчава масови бойкоти - Държавни лица спират работа за короната, ученици спират да посещават държавните училища, войници напускат постовете си и гражданите спират да плащат данъците си и да купуват Британски стоки. Тогава Ганди даже си купува чекрък и започва сам да прави дрехите си, вместо да купува Британски. Не след дълго чакръкът се превърнал в символ на независимост. 

През 22-ра е арестуват, като се признава за виновен в 3 обвинения. Въпреки, че бил осъден на 6 години, бил освободен малко по-късно след операция на апендикса.

По време на престоя си в затвора вижда омразата между Мюсюлмани и Хиндуисти, и започва да се бори и срещу това.

ганди
Снимка: @NET

След още много значителни инициативи и постоянни влизания и излизания от затвора, в следобеда на 30 януари 48-ма година, 78 -годишният Ганди, слаб от постоянните си гладни стачки, бил убит.

Хинду екстремиста,Натурам Годсе, който не бил доволен от толерантността на Ганди към мюсюлманите, коленичил пред него преди да извади пистолет и да го простреля три пъти от откат. 

Дори след смъртта на Ганди, неговата отдайност към живот без насилие и простия живот - да прави сам дрехите си, да се храни с вегетарианска диета и да използва глада като метод за себе прочистване и протест - стават символ на надежда за подтиснатите и маргинализирани хора по света.

Именно неговите дейности вдъхновяват подобни движения по цял свят, включително тези на Мартин Лутър Кинг в Щатите и този на Нелсън Мандела в Южна Африка.

ганди
Снимка: @NET

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

През декември най-много ми се...

Мара Белчева - красивата българска поетеса
Известни

Мара Белчева - красивата българска поетеса

Битка за сърцето на една от най-красивите поетеси била причина...

Маршът на незадоволените жени
Свободно време

Маршът на незадоволените жени

Телата им са покрити с кожа, главата с косми, имат две очи...

8-те навика на щастливите хора
Свободно време

8-те навика на щастливите хора

Има много практични неща, които всяка от нас прави...

Абонамент