Как се създават шрифтове за кирилица и каква е новата ѝ визия?

Има някои неща, за които като че ли наистина се сещаме само веднъж в годината. Пример за това е българската азбука, за чиято уникалност и автентичност си спомняме само около 24-ти май – Денят на славянската писменост и култура.

Това не важи обаче за графичния дизайнер Светлин Балездров, който е сред създателите на редица нови шрифтове на азбуката ни, които освен че са много по-естетични от масово разпространените в софтуерните пакети, се доближават повече до оригиналната българска кирилица.

Преди повече от 5-6 години с основателя на шрифтовата работилница “Font Fabric”, Светльо Симов, решават да обединят усилия и да създадат един наш нов шрифт, който да предоставят абсолютно безплатно на всеки, който пожелае да го ползва. Именно така се ражда шрифтът SIMBAL, вече познат и като SQUAD.

Според Светлин Балездров шрифтът е от голямо значение и неговият подбор може да означава емоция, чувство, нюансиране на визуалното послание. Шрифтът може да ни отпрати в друга епоха и време, да донесе едно друго усещане, чувство и емоция. Така че начинът, по който изглеждат писмените знаци, в случая буквите, са определящи за посланието.

За него бъдещето на шрифтовата индустрия в България е доста светло, предвид резултатите, които колегите му представят до момента, защото едни от водещите имена в тази сфера в световен мащаб са българи. Тоест българската типографска школа вече се е заявила на световната сцена и е определяща за някои от водещите тенденции в шрифта.

Особено любопитна за Светлин Балездров се оказва буквата „Ж“ и по-точно аматьорската й интерпретация в надписа „ГАРАЖ“, който е един вид еманация на родното творчество, тъй като всеки го изписва така, както намери за добре и с четка в ръка. Там особено се откроява буквата „Ж“ и в нея могат да се проследят творческите интерпретации на отделния човек. В исторически план буквата е интересна и с това, че все още не е изяснен докрай нейният произход.

Опасност от изчезване на кирилицата в близко бъдеще според Светлин Балездров няма, защото смята, че не малко славянски народи припознават кирилицата като своя национална и културна идентичност и много трудно някой би могъл да промени това.

Какво още разказа графичният дизайнер и автор на някои от най-харесваните съвременни кирилизирани шрифтове – вижте във видеото на life_stories!

Още за четене:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти