Как предменструалният синром зависи от прогестерона (откъс от „Биохакинг“ на д-р Ирина Баранова)

Биохакинг книга Ера
Снимка: Издателство Ера

Повече за книгата научете тук ► „Биохакинг“ или как да пренастроим организма си за по-дълъг и щастлив живот


Доволни ли сте от живота си?

За чувството на удовлетворение отговаря хормонът прогестерон.

Този хормон действа максимално ефективно по отношение на женската репродуктивна система (дори наименованието му от латински се превежда като „в полза на бременността“), но той е отговорен и за още много други неща.

Нали знаете, че 0,2% от хората имат генетично заложен тотален дефицит на прогестерон или пък някакъв дефект на рецепторите; сега учените изследват това, но изследователският материал е оскъден. Такива хора са в състояние да изпитат чувство на удовлетворение само за кратък миг или пък то никога не ги сполита. Каквото и да правят, все им се струва недостатъчно. Те се изкачват на върха в политиката, бизнеса и спорта. Това са много, много успели хора. Но фактически единственото, което им носи удовлетворение, е властта.

Най-често това са мъже. Нито една жена на света и никакви деца не могат да задържат такъв мъж и баща. За него на първо място винаги ще стои работата му. Как мислите, дали си струва да завиждаме на такива хора, или трябва да им съчувстваме? Важно ли е за вас дали партньорът ви изпитва не само удоволствие, но и чувство на удовлетворение?

Безусловно. Така че – прогестерон, този хормон на спокойствието и хармонията.

Нали забелязвате, че с възрастта все по-трудно понасяте болка? Всъщност защо едни хора издържат на болката от процедурите, а други не могат? Въртят се насам-натам, видиш ли...

Прагът на болка се определя от различни фактори, но най-често зависи от нивото на прогестерона. Хората с много прогестерон спокойно понасят болката, защото имат висок праг на поносимост към нея. А онези, които имат малко прогестерон, пищят до безкрай и подскачат всеки път.

„Имам пъпки, но изобщо не мога да изтърпя почистването. Толкова ме боли!“ – истинска класика за дефицит на прогестерон. Съчетание между акне и много нисък праг на болка.

Тук няма никаква случайност. Прогестеронът е хормон на бременността и благодарение именно на него жените могат да изтърпят надпределната болка при раждането, а тя, без никакво съмнение, е точно такава и е абсолютно непоносима освен при бременност.

Прогестеронът е мощен невростероид, има дори данни, че се прилага при черепно-мозъчни травми. Но дори и при най-обикновена травма ефектът от него ще е положителен, стига в тъканите да има минералокортикоидни рецептори, към които прогестеронът има афинитет. Именно той премахва отока и потиска асептичното възпаление.

Когато пътувам, винаги нося със себе си прогестеронов крем, който чудесно помага при спортни натоварвания, навяхвания, болки в мускулите. Разбира се, ефектът не настъпва след пет минути, но значително се ускорява бързото зарастване и възстановяване на травмираното място.

На какво още влияе прогестеронът?

Има един прословут синдром, който директно зависи от нивото на този хормон. Та този синдром има пряко отношение към изкуството. Изкуството... да се изпада в истерия. Това е знаменит синдром и е време да поговорим за него по-подробно.

Впрочем, мнозина не вярват, че той съществува. Казват: „Само си измисляте. Няма такова нещо, защото изобщо не би могло да го има. И точка. Прикривате се с него, размахвате го като плашило насам-натам. Като червено флагче. Това си е психосоматика – проблемът е в главата ви.“

Само че 60% от жените са на друго мнение.

За какво става дума?

Разбира се, за предменструалния синдром (ПМС).

Промени в настроението, сълзливост, агресивност, злоба, нервност, сънливост или пък безсъние и дори желание да убиеш някого. Трупане на килограми, отоци и тежест в краката, подуване и болезненост на гърдите, болки, повръщане, мигрена, припадъци, треперене, падане или вдигане на кръвното налягане. Повишен апетит, преяждане, постоянно желание за нещо сладко или за шоколад или обратното – за нещо солено, промяна на вкуса, проблеми с изхождането (разстройство или запек), подуване на стомаха и къркорене. Понижаване на прага на поносимост на болка. Пъпки. Изрази от рода на: „Не се ядосвай, изяж едно бонбонче, не викай, обичам те, ела да те прегърна“. Или: „Я се стегни, парцал такъв, стига си ме будалкала, писна ми вече!“ Само че не помага. Нито едното, нито другото.

Хората, които не вярват в ПМС, просто на са били от другата страна на барикадата. Това е проблем, подценяван не само от традиционната медицина, но и от жените. Именно от техните уста често може да се чуе: „Само си измисляш“. Майките не вярват на дъщерите си, учителите – на ученичките, че даже и някои гинеколози не вярват на пациентките си.

Предменструалният синдром винаги представлява про­мяна на хормоналния фон. Жената е същество, което има цикли, и нейният хормонален фон се променя във всяка фаза на цикъла. Ние сме различни по време на менструация, на овулация и на ПМС и така трябва да бъде.

Природата, например, е предвидила засилване на либидото по време на овулацията, за да може човешкият род „да се плоди и размножава“. Наистина обаче не знаем дали тя е имала предвид и желанието да убиеш някого, отоците и копнежът за нещо сладко, когато зачатието не се е състояло.

И въпреки всичко ПМС не е норма. Синдромът съществува и се проявява при повечето жени. Но както съм казвала много пъти, нормите не са референтни стойности и наличието на такъв синдром при по-голямата част от жените също не е норма.

В основата на предменструалния синдром все пак са две патологични състояния: инсулиновата резистент­ност и естрогенното доминиране, които са тясно свързани помежду си. На техния фон намаляването на прогестерона е нещо критично за организма и тогава... Здравей, ПМС!

Прогестеронът е не само хормон на бременността и чувството на удовлетворение, той има и множество системни ефекти, които не са свързани с репродуктивните способности. Именно те са причината за появата на ПМС или пък са фактор за неговата липса.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти