Създадено за Barbie

Как играчките помагат за социалните умения на децата

Как играчките помагат за социалните умения на децата
Снимка: Barbie

Обичаме да казваме „лесно като детска игра“, без обаче да си даваме сметка, че играта всъщност е сериозно и важно занимание, най-важното за бъдещите хора – нашите деца.

Специалистите различават няколко вида игри – функционална, въображаема (ролева) игра, конструктивна (когато се строи) и игри с правила (спортните и скачането на ластик например).

Всеки от тези видове игри имат своята важна роля в развитието на детския мозък, като всеки тип игра влияе на различна част от човешката природа – едни развиват физиката, други – въображението, а трети спомагат за подобряване на комуникативните и емпатични умения на децата.

Ролевите (въображаемите) игри с кукли например доказано развиват онази част от мозъка, която отговаря за съчувствието и вниманието към емоциите на другите. Това са резултатите от наскоро проведени проучване от Университета в Кардиф.

a
Снимка: Barbie

Заниманията с този тип играчки, дори когато децата си играят сами, а не с другарчета, влияят еднакво положително и на момичетата, и на момчетата.

„Куклите стимулират децата да създават техни собствени въображаеми светове, да влизат в ролята на други хора и да разиграват различни житейски ситуации в пълна безопасност“, разказва ръководителят на проучването Сара Герсън.

„Нашето изследване показа категорично, че чрез играта на кукли се активират важни мозъчни центове, необходими за развиването на социални умения, нужни за децата по-късно, в живота им като възрастни“, допълва още тя.

Важността на социалните умения в съвременния свят се определя като дори по-важна от образованието, смятат родители от Великобритания. В свят на информация вече се цени не самото знание, а способността да общуваме с другите, да се поставяме на тяхно място и да разрешаваме проблемите си чрез намиране на съвместни компромиси.

Именно за тези умения помага играта с кукли като Барби например. Различните професии и аксесоари, с които идва едно Барби, потапят децата в света на възрастните и им дава възможност да се упражняват в общуване и емпатия. В единия миг детето е лекар, в другия – пациент или пък всички празнуват рожден ден.

Често през куклите си децата преживяват емоциите от деня, заемат мястото на авторитетите в живота си – майки, учители, бащи и не се изненадвайте, ако чуете собствените си реплики от устата на дето, насочени към куклите му. Така то преживява, осмисля и овладява собствения си свят и хората в него.

a
Снимка: Barbie

Важно е да отбележим, че играта с кукли е важна и за момчетата, защото те също общуват, чувстват и развиват своите емоции. Това ще им помогне да овладяват емоциите си и да са съпричастни към околните точно по начина, по който един мъж трябва да се държи.

Интересен момент от изследването на университета в Кардиф е, че е добре децата да бъдат оставяни да играят сами, за да се потопят изцяло в ролите и въображението си. Дори да видите „неприемливи“ ситуации като „лоша“ или „наказана“ кукла, не бързайте да се намесвате - така детето ви расте.

Можем само да приветстваме стремежа на компанията майка на Барби – Мател, да включва в асортимента си най-различни професии, етноси и разнообразни модели на куклата, еднакво важни за хората по света.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти