Как да взимаме по-лесно големи решения

Как да взимаме по-лесно големи решения
Снимка: Thinkstock

Да се взимат трудни решения определено не е лесна задача, особено когато касаят професионалната сфера.

Ако работата ви изисква от вас да взимате бързи и важни решения, то предлагаме ви няколко съвета, които могат да ви бъдат от полза.

Не отлагайте
Когато нещо трябва да се свърши, няма смисъл да бягате от него и да го игнорирате. Взимайте важните решения сутрин, когато сте отпочинали и свежи и когато работният ден не ви е смазал под тежестта си. Ако конкретен проблем и разрешаването му представлява изпитание за вас и се колебайте, то постарайте се да си оставите една вечер за размисъл. Хората не напразно са казали, че утрото е по-мъдро от вечерта.

Бъдете обективни
Старайте се да не взимате важни решения под напора на емоциите, а преценете добре ситуацията. Опитайте се да я погледнете през очите на другите, за да с постараете да „видите“ всички детайли и да сте сигурни в решението си.

Потърсете помощ
Не се стеснявайте да помолите колега или приятел със сходна на вашата позиция за консултация и съвет. Понякога сме прекалено вглъбени в дадена ситуация и преценката ни се изкривява от собствените мисли, емоции и очаквания.

Не се разсейвайте
Не претрупвайте важните решения и задачи, само за да свършите по-бързо с тях. Ако трябва игнорирайте нещо друго или оставете всичко, което вършите, за да се съсредоточите върху едно конкретно действие или решение.

Бъдете в добро настроение
Не взимайте генерални решения, когато сте ядосани или сте изгубили вътрешния си баланс. Негативните емоции не могат да доведат до нищо добро. Разходете се, изпийте чаша чай на спокойствие, хапнете нещо сладко или каквото е нужно, за да се стабилизирате, да бъдете усмихнати и спокойни и да вземете най-правилното решение.

Не упорствайте
Всеки може да сгреши, но не всеки може да поправи грешката си. Вярно е, че добрият ръководител е последователен в действията и намеренията си, но ако усещате, че сте сбъркали, то по-скоро помислете как да оправите нещата по най-лесния начин, а не да проявявате нездравословен инат.

Мислете сами
Много често около нас има хора, които се опитват да влияят върху преценката и решенията ни. Не им позволявайте да прекаляват, дори и да си мислете, че го правят за ваше добро. Отговорността е ваша, както и решенията, които трябва да взимате. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти