Създадено за Lunestil

Как да спим наистина добре

Как да спим наистина добре
Снимка: Istock

Казват, че от сън спомени няма, но останем ли без сън, с умиление си спомняме за нощите, в които сладко-сладко сме заспивали.

Здравословният, качествен сън е от изключителна важност за цялото ни благосъстояние. Без сън губим фокус, изпадаме в мрачно настроение, енергията ни спада, метаболизмът се забавя.

В случаи на хронично безсъние изтощението на ума и тялото стават наистина сериозни и това може сериозно да навреди на качеството на живот.

Добрият сън не е въпрос на късмет, а на т.нар хигиена на съня - прости за следване съвети, които могат значително да подобрят бързината, с която заспивате и спокойствието, с което прекарвате нощта - без събуждания на всеки кръгъл час.

Снимка: Istock

Ето какво включва хигиената на съня:

Правилната температура

По-добре се спи в хладна стая. Ако ви е некомфортно да се подготвяте за сън при 18 градуса, затоплете стаята, докато слагате пижамата и махате грима, но намалете отоплението миг преди да се мушнете под завивките. Така през нощта ще имате хубава атмосфера, в която ще спите по-добре.

Естествени материи

Модерният текстил, от който се правят чаршафите и завивките, е лек и ефектен, но понякога запотява. Това пречи на тялото да се охлажда, започвате да се потите и се събуждате по средата на нощта без изглед да заспите отново спокойно.

Избирайте завивки от естествени материи или с висок процент памук и спете с удобна, мека пижама.

Снимка: Istock

Без екрани

Това всъщност трябва да бъде заповед номер 1 в списъка с правилни навици за сън. Най-големият враг на плавното заспиване са екраните - на телефона, на телевизора или на лаптопа.

Да, знаем, че най-сладко се заспива докато гледате филм, но това не е здравословно заспиване. Скоро след като сте затворили очи, мозъкът ви отново изпраща сигнал за ставане, объркан от светлината на екрана. Така изпадате в едно полусънено състояние, от което не можете нито да се разсъните изцяло, нито пък да заспите дълбоко.

Много по-добре е да се настроите на вълна “заспиване” с тиха музика или няколко страници от любима книга - не електронна, а класическа, на хартиен носител.

Така ще дадете ясен сигнал на мозъка, че е време да забави активността си и да се отдаде на заслужена почивка.

7 часа правят разликата

Не си мислете, че спите достатъчно, като си лягате към полунощ. Здравословният сън започва някъде към 22:00 часа и продължава поне 7 часа.

Ако ви се доспива по-рано, няма нищо осъдително в това, по-добре е да се вслушате в ритъма на тялото си и да му се подчините, вместо да се опитвате да се разсъните, за да не си “лягате с кокошките”.

Снимка: Istock

Релаксиращи техники

Нищо от по-горните съвети няма да помогне, ако в главата ви все още жужат мислите и притесненията от деня. Оставете си 30 минути преди часа за заспиване за спокойното отпускане или медитация.

Можете да подпомогнете този процес по спокойно заспиване и здравословен сън с иновативната дуо-капсула Lunestil - умела комбинация от няколко релаксиращи съставки.

Във външната капсула има лавандула, която подпомага релаксацията преди заспиване. Във вътрешната се съдържат витамин В6, мелатонин (хормонът на съня) и пасифлора, които ви помагат да се насладите на качествен сън през цялата нощ.

а
Снимка:

Lunestil не води до привикване и сутрин не се чувствате замаяни. Съставките му са напълно естествени, доказани във времето помощници на спокойствието и съня.

Ако не сте съвсем сигурни доколко проблемите със съня са сериозни и пречат на начина ви на живот, можете да направите един интересен ТЕСТ, с който да определите това.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти