Как да си направим икебана в домашни условия

Изкуството икебана води началото си още от Древността. 

В началото на новата ера с думата "ками”"японците означавали всяко божествено за тях нещо, одушевен и неудошевен предмет.

Всеки предмет в природата притежава някаква сила и японецът се прекланя пред нея, пред "живите" камъни, дървета, цветя. Това преклонение постепенно се оформя в религиозна система "шинто" или "път към боговете".

Шинтоизмът се гради на любов и признателност към природата, на хармоничното съжителство на човека с нея.

По-късно японецът безболезнено приема и будизма (икебана води своето начало именно от поднасянето на цветя на Буда при религиозни ритуали) и богатата китайска култура.

Но той запазва в изкуството своите собствени достойнства: реализъм, чистота на линията и свежест на цветовете, с което се отличава от китайската екстравагантност и пищност.

"Некрасивото е недопустимо" е един от девизите на японеца далече през вековете.

Днес основните елементи при изработване на композициите са шин, сое, хикае или небе, човек, земя.

Така накратко философията в изкуството икебана се свежда до хармонията между човека и природата и преклонението пред красотата, излъчването на спокойствие и тишина.

Има различни школи и стилове в подреждането на цветя като най-разпространени са два - морибана и нагеире.

Практикуването на икебана, наричана още кадо или "пътят на цветята", се възприема и като форма на медитация. Релаксирайте, забавете темпото, съзерцавайте красотата на цветовете и съдовете.

В заниманията за отмора неусетно ще преживеете целия цикъл на живота - раждане, растеж, смърт, прераждане. Те придават на икебана дълбока  духовност, а вас могат неусетно да доведат до желаното равновесие и дори до практични решения на наболели злободневни въпроси.

Опитайте, медитирайте, преживейте... Правила има, но щом се запознаете с тях ще можете да творите в така наречения свободен стил.

Прочети още: 

Законите на пресаждането на цветя

Не пренебрегвайте саксиите

Как букетът да остане свеж по-дълго?

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти