Създадено за RESCUE®

Как да се справим с недоспиването – следвайте нашите 5 стъпки

g
Снимка: iStock

Сещате ли се за онова прекрасно чувство – когато сте се наспали добре и се будите като по филмите – лежерно протягайки ръце и поздравявайки слънцето? Ако това ви звучи като нещо, което се случва само в най-смелите ви мечти, то ние сме тук, за да ви помогнем. Въоръжете се с хубава възглавница, чаша чай и четете внимателно следващите редове, в които ще ви обясним защо е изключително важно да се наспиваме добре и до какви последствия може да доведе некачественият сън или неговата липса. За десерт – имаме и решение за това! Но първо, нека се запознаем с фактите, колкото и стряскащи да звучат някои от тях.

До какво може да доведе липсата на сън?

Добре познатото „кисело“ изражение и липсата на фокус през деня са сред най-често срещаните последствия. Но знаете ли, че лишаването от сън също може да има дълбоки последици за вашето физическо здраве? Един на всеки трима души* страда от лош сън, като сред най-честите виновници за това са стресът и прекаляването с времето пред компютъра, особено сега, когато мнозина от нас работят от вкъщи. Всеки е изпитвал умората и лошото настроение, които бележат деня ни след безсънна нощ. Ако обаче тези нощи започнат да зачестяват, психичните ефекти стават по-сериозни. Мозъкът започва да се замъглява, което затруднява концентрацията и вземането на решения, а чувството на отпадналост се увеличава.

Какви са причините за лошия сън или недоспиването?

f
Снимка: iStock

Има много възможни причини за безсъние, включително вашите навици за сън и начина ви на живот. Те могат да включват прекаляване с електронните устройства непосредствено преди лягане, консумация на твърде много кофеин, шумови смущения, неудобна спалня или определени емоции. При някои хора стресът, безпокойството, депресията или работният график също оказват влияния върху съня.

Как да подобрим съня си?

Включете физическата активност в ежедневието си

Редовната физическа активност насърчaва по-добрия сън. Изберете си такава, която ви доставя удоволствие, за да тренирате не, защото „трябва“, а защото ви кара да се чувствате по-добре и ви зарежда с положителна енергия, която също благоприятства съня. Най-удачното време за тренировки е сутрин или следобед, избягвайте силови и кардио тренировки непосредствено преди лягане. Добре е да прекарвате повече време навън през деня, а уикендите да се отдадете на малко по-далечни разходки сред чист въздух. 

Овладейте тревогите си

h
Снимка: iStock

Знаем колко пагубна е тревожността за качеството на съня. Опитайте се да разрешите тревогите или притесненията си преди да тръгнете да си лягате. Запишете си на лист какво ви е на ум и след това го оставете настрана за утре. Погрижете се за стрес мениджмънта в работния и в личния си живот - започнете с основните неща, като организиране, задаване на приоритети и делегиране на задачи. Медитацията също може да облекчи тревожността и върви ръка за ръка с добрия сън.

Обърнете внимание на това какво ядете и пиете

Не си лягайте гладни или преяли. Избягвайте да консумирате храни, от които ви става тежко – в това число „джънк“ и захарни изделия в рамките на няколко часа преди лягане. Дискомфортът, който това ще предизвика може да ви държи будни известно време. Никотинът, кофеинът и алкохолът също заслужават повишено внимание. Стимулиращите ефекти на никотина и кофеина отнемат часове, за да изчезнат и могат да нарушат качествения сън. И въпреки че алкохолът може да ви накара да се чувствате сънливи, той може да наруши съня по-късно през нощта.

Придържайте се към режим на съня

h
Снимка: iStock

Освен препоръчителните минумум 7 часа, които да отделяте за сън, се старайте на лягате и ставате по едно и също време всеки ден. Опитайте се да ограничите разликата в графика си за сън през делничните нощи и уикенда до не повече от един час.

Пробвайте този трик: ако не заспите в рамките на около 20 минути, напуснете спалнята си и направете нещо релаксиращо – почетете книга или си пуснете успокояваща музика. Върнете се в леглото, когато сте уморени. Повторете, ако е необходимо.

Разчитайте на точния помощник

s
Снимка: Rescue

Ако все още не сте открили своята успешна формула за лесно заспиване и качествен сън, може да разчитате на правилния помощник - продуктите RESCUE Night. Те не само ще ви помогнат да заспите по-лесно, но и ще ви отърсят от негативните и тревожни мисли, които ви сполитат, когато след тежък или стресиращ ден останете сами със себе си в леглото. Направете заспиването по лесно, при това по природен начин с помощта на RESCUE Night под формата на спрей или капки. Освен универсалната комбинация от 5 цветни есенции на д-р Бах, RESCUE Night  спрей и капки съдържат също и моноесенция от бял див кестен („цветето на мисловните бури“), особено подходяща срещу лоши мисли преди сън.  Ако приемате комбинация през деня, тя няма да ви направи сънливи, а напротив – ще успокои ума и подобри концентрацията ви. RESCUE Night не съдържат седативи – те са изцяло природен метод за балансиране на емоциите и мислите, който да отключи собствения потенциал за бързо заспиване на организма ви и продължителен, непробуден сън. Сънотворното действие на комбинацията настъпва само ако вече сте се отпуснали с намерението да спите, а на сутринта сте бодри и отпочинали.

Продуктите RESCUE търсете в аптеките и онлайн на vedrashop.bg


* Източник: https://www.nhs.uk/live-well/sleep-and-tiredness/why-lack-of-sleep-is-bad-for-your-health/

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти