Как да се справим с човек, който ни тормози?

Как да се справим с човек, който ни тормози?
Снимка: Thinkstock

Алексей Бъчев

Здравейте, Алексей!

Обратно на писмото на ваша читателка, която питаше как да върнем в живота си любим човек, бих помолила за свежи хрумки как да отдалечим някого, чието присъствие сме принудени да търпим?

Например, свадлив и деспотичен роднина, който е лош пример за децата в семейството, но с когото сме принудени да живеем на едно място. Или некомпетентен, но амбициозен и властен шеф, който винаги намира начин да изтъкне доколко не умеете да си вършите работата. Или близък, който има проблеми с алкохола и затова продължавате да бъдете край него от чувство за вина, че ако го оставите, той ще затъне още повече.

Моят личен пример е с тежкия невротичен характер на човек във фамилията, но предполагам, че всеки от нас има около себе си хора, с които би искал животът да не го среща. Каква "магия" да направим, че и ние, и тези хора да намерят своя път в живота, но пътищата ни да вървят поотделно и ако може, да не се пресичат?

Здравейте,

Задавате чудесен въпрос! Наистина, много хора изпадат в ситуации, в които отношенията с конкретен човек започват силно да ги тормозят. Често се случва, дори и на "напреднали вълшебници", да попадат в един капан, а именно -  да се опитват да повлияят директно на лицето, с което са в конфликт или действията, които предприемат, да целят да му "дадат да се разбере" и "да го сложат на мястото му", което те вярват, че то заслужава. Вече съм споменавал, че нито един от тези подходи не върши работа. Първо, ние не работим директно със ситуацията, а с нашето отношение към нея и второ, каквото и да правим, не го правим с насилие и като отмъщение, а в разрешителен режим и с усмивка.

Наскоро в групата се разискваше подобен казус – проблемна ситуация с негативно настроен колега. Потърпевшата бе решила да го преименува, но повлияна от емоцията, го бе кръстила "плъхчо". Ивето (Ивинела Самуилова – бел.ред.) обаче бе реагирала много точно, като ѝ бе казала: "Ти продължавай да му викаш „плъх”, пък чакай той да се държи добре с теб”. После бе предложила името Кушико ма Шибука, което участниците моментално вкараха в една весела поредица от забавни стихоплетства, в които Шибука бе римуван със сполука, наслука, тарамбука и накрая дори се стигна до "сгазване на лука", като крайният резултат бе, че проблемът в отношенията някъде се изпари и на негово място се появиха съвсем различни, дори приятелски отношения (които нищо чудно и да са се задълбочили там някъде в бамбука).

За описаните от вас случаи има много варианти – споменатото преименуване е един от тях, но чудесно би сработила и техниката на т.нар. "благодарене". Тя е много ефективна и няма нищо общо с позитивисткото изразяване на благодарност.

Техниката е спомената и в книгата "Животът може да е чудо" – може да си я припомните оттам (вечерта с приятелите в планината, след смешните истории, когато Ади установява, че любимият ѝ е захъркал, а легендарният д-р Хърко не е с тях). В курсовете отработваме един по-разширен вариант, който ще се опитам да опиша сега.

Първо си представете как би изглеждала проблемната ситуация, ако беше човек и как би се казвал той (името, което давате на проблемната ситуация не е името на проблемния човек). След това направете един абсурдно-негативен разказ за това, докъде би могъл да ви докара този проблем, ако не бъде решен – това всъщност е и предупреждението, за което ще благодарите. Направете и една равносметка на ситуацията от гледна точка на това какво му липсва на този човек, за да се държи по този начин: спокойствие ли, сигурност ли, доверие ли, топлота ли? Вземете основните две липсващи характеристики и започнете мислено да му ги подарявате във вид на различни предмети, по следния начин:

"Благодаря ти, (Марко), че ме предупреждаваш, че така както е тръгнало с теб, мога да започна да попадам на все по-свадливи и деспотични хора и така съвсем да изгубя чувството си за свобода и спокойствие, да започна да се изживявам като робинята Изаура и в крайна сметка да отида да бера захарна тръстика в югозападен Кангур. Затова, като ти благодаря за предупреждението, ти подарявам свобода и спокойствие във вид на... (черпак)."

Предметите, които подарявате мислено, вземате от околната среда (оглеждате се и каквото ви хване окото) или нещо, което ви е дошло като вътрешен образ. Можете да променяте подаръците, при условие, че ви харесват и пасват на ситуацията. Мислено отбелязвайте и най- малките промени в тази ситуация, дори и да ви се струват много незначителни и кратки, защото всяка такава промяна е знак, че макар бавно и неустойчиво, ситуацията се променя в по-добра посока.

Поздрави,
Алексей

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти