Как да развиете женствеността си

Как да развиете женствеността си
Снимка: Thinkstock

Милена Родригес

Иска ми се да започна тази статия с нещо, което чух от Стела Христова – стилистката, която облича някои от клиентките ни в индийски дрехи, за да им помогне да се почувстват по-женствени. Тя ми каза, че, когато в Индия някоя жена се омъжи, съпругът ѝ започва да се обръща към нея с думата "Деви" (в превод "Богиньо").

Това ми направи тооолкова силно впечатление, защото, наистина, коя жена не би скала да се отнасят към нея като към богиня... а не като към домашна прислужница, основен източник на доходите в домакинството, тази, която трябва да взема трудните решения, човекът, който трябва да носи цялото бреме и т.н.

Разбира се, че жената си има свои задължения, като например да се грижи за децата си или да ходи на работа, не е в това въпросът... По-скоро важното е дали, когато прави тези неща, тя се чувства оценена и почитана, обожавана и поставяна на важно място в съзнанието на мъжа до себе си и на другите си близки.

От моя опит като консултант знам, че всички жени искат да са "богини" за мъжете си. Но и някак са си решили, че това зависи само от мъжа, от неговото отношение и усетливост. Затова жените често се учудват, когато им кажа, че, напротив, това си зависи най-вече от тях самите – от начина, по който гледат на себе и това, което демонстрат пред въпросния мъж като самочувствие и поведение.

Разбира се, винаги ще има мъже, които са груби и недодялани и не биха оценили и най-чаровното създание в пола. Но в огромния си процент, мъжете истински се разтапят, когато видят жена, която изцяло и неподправено, без фанфари и показност, но ярко и самоуверено показва женствеността си (тоест, грижи се за външния си вид, усмихва се от сърце, умее да изслушва, флиртува и се закача, кокетка е в умерена степен). Мъжете са създадени да реагират на това и да, те искат да казват на такава жена "Богиньо!".

Как се става 100-процентова жена?

Всъщност, "богиня" не се става, богинята се преоткрива. Очарователната кокетка е заложена дълбоко у всяка от нас още от раждането ни, просто у много от съвременните жени е заспала и трябва да бъде събудена (внимателно и постепенно, защото човешката психика не търпи нищо рязко, прибързано и внезапно...).

А как е заспала богинята у нас? Какво се е случило с нея, че тя се крие толкова дълбоко в дебрите на модерната ни, по мъжки амбициозна за светски постижения душа?

Преди да дам моят отговор на този въпрос, да видим какво е положението, когато богинята и кокетката все пак е будна у една жена... Какво е онова изначално състояние на женственост, което всички имаме дадено от природата още от раждането ни, но у толкова от нас се оказва потиснато?

Женствеността като интегрална част на ежедневието

Както женствеността ни е дадена от индивидуалното ни раждане, така тя ни е била гарантирана от природата още от зората на човечеството – в далченото минало жените са знаели как да бъдат жени – и красавици, и богини, и съблазнителки, и майки, и закрилници, и трудолюбиви. Да, никой не е делял тези аспекти на женствеността и никой не е казвал, че ако си майка на четири деца трябва да престанеш да бъдеш истинска прелест за съпруга си.

Наиситина, много споря с хората, които твърдят, че да се гримираш и украсяваш, не е естествено за човека. Още от зората на човечеството всички племена са се рисували, правили са си украшения и са търсили начини да стнат "по-красиви". Оказва се, че както е естествено и нормално за пауна да разтваря перата си, така на човек е изначално заложено желанието да се украси.

Затова харесвам Стела с нейната любов към много древната индийска култура. Тя ми разказа, че всяка жена в Индия, млада или стара, богата или бедна, притежава своето злато, своите бижута. И дори най-отрудените жени, тези, които по цял ден копаят на полето, имат своя сутрешен ритуал – стават и се гримират, слагат десетки подрънкващи гривни на ръцете си, дълги обеци и дреха в блестящо ярки цветове. И когато са на полето, всъщност копаят в цялата си прелест, с гривните и изрисуваните в черно като нощта очи. Така гледат и децата си, така метат къщата си... Е, нима това не са богини? Ето как женствеността може да бъде интегрална и естествена част от ежедневието.

Но защо много от нас не могат така? Защо такава огромна част от западните жени (към които, разбира се, пренадлежим и ние) биха се почувствали осъдително суетни, празноглави и егоистични, ако постъпват по този начин? Споменах, че нашата женственост е заспала, но тя е по-скоро нокаутира и изпаднала в несвяст от многото удари, нанесени по нея. Това са крошетата на възпитанието, на "морала", на излишната сериозност.

Казвали ли са ви като малка, че се смеете твърде силно и че възпитаните деца не правят така? Ето ви едно силно кроше, защото всъщност, женствеността е радост и забавление... Казвали ли са ви, че не бива много да се гласите пред огледалото, защото така правят празноглавите момичета! Прассс – още един удар, защото женствеността е удоволствие от себе си, тя е естетика. Казвали ли са ви, че е по-важно да учите/да успявате в спорта, в домакинството или в грижата за другите – ето още един болезнен удар, защото женствеността обича да е също толкова важна, колкото и сериозността.

След като сте получили всички тези мощни послания да бъдете скромна и незабележима (които, идвайки от значими хора, звучат като закон за всяко малко момиченце), виждали ли сте кокетната си сестра/ братовчедка/съученичка/колежка и нещо дълбоко във вас свивало ли се е: "Защо на нея да е дадено и разрешено да бъде обожавана, а на мен – не?" 

Познайте какво - дори въпросната кокетка носи същите рани като вас и тайно завижда на някоя друга, неосъзнавайки собствената си женственост и съблазнителност. Защото не съм видяла много жени на Запад, които да са пощадени изцяло от ударите, които описах, и които да са в пълен мир със собствената си женственост. Тези, които все пак са истински женствени на Запад, са онези, които съзнателно са направили усилие да се върнат към изначалната женска сила чрез самоусъвършенстване и работа върху себе си.

Какво означава да развиваме женственост?

Дамите, които са се самоусъвършенствали, показват, че е възможно да преоткрием женствеността и чувството за удовлетворение, което тя носи със себе си. Дори след всички удари, които е понесла женствеността вътре в нас, тя може да бъде съживена, събудена, реанимирана, постепенно отгледана по нов начин и култивирана. Ето някои основни насоки, с които да започнете. Повярвайте, струва си, особено ако искате да сте богиня в нечии очи.

Признавам, дори е трудно да разберем какво означава това във време, в което жените са насърчавани да изпълняват типично мъжки роли, а на мъжете се казва, че трябва да "прегърнат женската си страна". Никак не е лошо да има равнопоставеност между половете, но защо да изхвърляме и бебето заедно с водата от легена, така че всички традиционни аспекти на женствеността и мъжествеността да се превръщат в табу.

Няма нищо лошо в това да бъдете същество от своя пол – да допускате, дори да се наслаждавате, на женствеността си.

Отделете време да се почувствате по-женствени

С бързането на съвременния живот и многото задачи, може да е трудничко да си намирате "пролуки", в които да се почувствате истински жени. И макар че феминизмът може и да е сторил някои добри неща, доста е и навредил с идеята си, че между мъжете и жените въобще няма значими вродени разлики.

Затова ето 7 съвета, които могат да ви помогнат в повторното откриване на вашия уникален дар от природата – женствеността:

1. Радвайте на това, че сте жена, просто защото сте такава

Със сигурност мъжете предпочитат женствени дами, които ги карат самите те да се чувстват на свой ред по-мъжествени. Но да угодите на мъжете не бива да е единствената причина да се радвате на женствеността си. Отделете си време, за да помислите в дълбочина: какво ви кара да се чувствате най-женствена? Какъв тип ситуации? Има ли някои определени хора, които ви карат да се усещате особено женствена?

Някои по-малко женствени дами могат да атакуват другите, които им се виждат "като момиченца", защото хората понякога се дразнят на различните от тях. Но вие можете да отстоите себе си и да бъдете женствени, защото това е, което вие искате.

2. Осъзнайте, че женствеността е сила

Не всички силни страни на човека си приличат. Не е задължително да сте доминантни, да се конфронтирате с другите или пък да сте агресивни, за да сте всъщност силни характери.

Накои феминистки се претесняват от типично женствените качества като това да искаш да създаваш връзки, да искаш да изглеждаш добре, да бъдеш грижовна, да ти пука повече за дома, отколкото за сделиките, защото това им се струва някак "слабовато" и "простичко". За бога, що за нонсенс. Жените някога са наричани "слабия пол", но съвременната наука показва, че те всъщност са по-силният такъв.

Като цяло, при мъже има по-голяма вероятност да умрат на всяка една възраст, мъжете се увреждат много по-силно физически от силни емоции и те са по-склонни да си отдидат от този свят, веднага след смъртта на съпругата си, отколкото жените след смъртта на съпруга.

Няма нищо второразредно или недостойно в това да си типична жена. Това е сила, не слабост.

3. Позволете си да се гордеете с външността си

Толкова много жени се обличат в традиционно мъжки дрехи: дънки, маратонки, суичъри – и това може да е хубаво и практично както и, разбира се, можете да изглеждате женствена, без значение с какво сте облечена. Но за да се чувствате като истинска жена, обличайте се с рокли и поли, високи обувки и т.н. поне отвреме-навреме. Възгордейте се поне малко, че можете да изглеждате съблазнително и приемете, че всяка жена има красиви черти, които е позволено да подчертава.

Няма нищо повърхностно и лековато в това да демонстрирате женственост чрез външността си. Парфюмът, гримът и хубавите дрехи са средво, което веднага ви помага да влезете в контакт със своята женственост.

4. Изпитвайте удоволствие от тялото си

Най-очевидният женски аспект на всяка от нас е, разбира се, тялото ни – всички имаме гърди, женска талия и ханш. Приемете своята женска форма. В историята на човечеството женската фигура е била превъзнасяна до небесата като символ на изобилие и плодородие. Природата е направила така, че жените по естествен път да имат повече подкожна мазнина от мъжете. "Изтъняването" на нежния пол напоследък като че ли предполага, че да имате извивки вече не е "женствено"... но това си е чиста лудост. Поддържайте тялото си в добра форма и здраво, яжте правилно, но обичайте своята женска фигура, без значение колко болезнено тънки са моделите от ревютата – този идеал е повече вид "омъжествяване", отклокото да е женствен и реалните мъже в реалния свят не го харесват. Повярвайте, силният пол копнее за жена с ханш!

5. Развивайте своя стил

Помислете как описваме жените, на които се възхищаваме заради тяхната жественост! Мерилин Монро и Джаки Кенеди са известни не само заради красотата си (всъщност има много жени, които са били красиви колкто тях, че и повече, но не са получавали такова възхищение). И двете са имали собствен стил, който всички са разпознавали, куливирали са у себе си елегантност.

Грацията и елегантността са подсъзнателно силно свързани с женстността. Меките и плавни движения се смятат за грациозни, а резките и силни жестове – не. Разбира се, ако искате да се движите отривисто, докато спортувате, правете го, но когато сте на ресторант можете да вървите и да жесикулирате по друг начин. И все пак не е нужно да бъдете супер-женствени и грациозни през цялото време.

6. Почивайте си, забавлявайте си и бъдете спонтанни

Да сте женствени не означава винаги да се стремине да бъдете съвършени, да сте все на показ и да се стараете до крайност да правите впечатление на другите. Много женствени черти са също така чувството за хумор, да не се вземаш насериозно и да си игрива. Със сигурност тези черти са част от всяко една здравословна самооценка. Смехът и закачката ви придават една много специфична искра в очите – а женствеността е свързана с доброто настроение и оживянаето на атмосферата.

7. Използвайте умствени техники и творческа визуализация, за да бъдете по-жествени

Авто-тренингът е чудесен начин, за да събудите женствеността си, преди да излете навън и да се срещате с хора. Просто седнете или легнете и затворете очи. Спомнете си момент, в който сте се чувствали особено женствена. Обърнете внимание на детайлите, когато мислено превъртате лентата на този момент: как се усещахте, как бяхте облечени, какво правехте?

Това е важно, защото ви показва какво вие разбирате под женственост. Визуализирайте си как действайхте тогава, как изглеждахте и как звучахте – вижте себе си сякаш гледате филм. След това си представете, че се връщате назад във времето и си взимате това чувство, че сте много женствена. Усетете го в сърцето си и вижте какви мисли вървят "в комплект" с него.

Женствеността е основна част от това, което сте вие и ако се научите да я изразявате свободно, ще откриете, че по естествен начин ще започнете да се чувствате чудесно.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти