Създадено за

Как да почистите кафемашината с оцет

Как да почистите кафемашината с оцет
Снимка: iStock/Getty Images

Редовното почистване на кафемашината за шварц кафе е наистина важно – натупването на утайки и котлен камък може да увреди машината или да промени вкуса на кафето ви сутрин. За щастие, почистването не е сложен процес и не изисква да купувате специални препарати и инструменти. Трябват ви само половин час седмично и малко бял оцет, за да си осигурите вкусно кафе и дълъг живот на машината.

Ето как се почистват кафемашини с кана в няколко прости стъпки.

Какво ви е нужно?

Предварително си подгответе: четка за зъби, спрей-бутилка, мека кърпа, зехтин, бял оцет, сода бикарбонат.

Почистване на кафемашини отвън

Снимка: iStock/Getty Images

Ето какво трябва да направите:

Можете да започнете почистването от филтъра за кафе, особено ако е постоянен. Дупчиците в него лесно се затлачват с утайка и масла от кафето и така вкусът на напитката ви сутрин се променя. Направете разтвор от една част оцет и две части вода и накиснете филтъра в него през нощта. На сутринта изплакнете с чиста вода.

Време е за останалите части на кафемашината. Първо, изпразнете резервоара, като го изсипете в мивката.

Снимка: iStock/Getty Images

Ако кафемашината ви има филтър с активен въглен, отстранете го, за да не попие от оцета.

Извадете кошницата за филтъра. По ръбовете ѝ обикновено се натрупват остатъци от кафето. Налейте малко оцет в бутилката със спрея и напръскайте обилно ръбовете. Оставете да подейства десетина минути, след което изтъркайте добре с четка за зъби и изплакнете с чиста вода.

Докато кошницата се накисва, погрижете се за каната за кафе. Сложете на дъното ѝ две лъжици сода за хляб и изсипете малко оцет. Ще видите, че сместа започва да се пени. Докато прави пяна, вземете кърпа или гъба за миене на съдове и избършете вътрешността на каната, като разнасяте сместа. Така ще отстраните остатъците от варовик и кафе.

Почистване отвътре

Време е да почистите вътрешността на кафемашината. За тази цел направете разтвор от вода и оцет. Тъй като оцетът е киселинен и може да повлияе на пластмасовите части, добре е да проверите в инструкциите за употреба на машината каква концентрация може да използвате. Ако няма такива указания, разтвор от равни количества вода и оцет би трябвало да свърши работа. Напълнете с него резервоара, сложете филтър в кошницата и каната на мястото ѝ.

Ако вашата кафемашина има бутон за самопочистване, включете го сега и оставете цялото количество вода с оцет да премине през вътрешността и да изтече в каната. Когато програмата приключи, вероятно ще чуете звуков сигнал или индикацията за самопочистване ще изгасне.

Снимка: iStock/Getty Images

Ако не разполагате с такава функция, просто включете машината на режим за приготвяне на кафе. Оставете отново водата да изтече в каната. Оставете я така около половин час, за да почисти още по-добре и каната. Накрая изхвърлете водата и изплакнете каната.

Остана да изплакнете вътрешността, за да не получите първата си доза кафе с аромат на оцет. Напълнете резервоара на кафемашината с чиста вода без кафе и пуснете програма за кафе. След като изпразните един резервоар, повторете процедурата, за да сте сигурни, че сте изплакнали добре.

Ако сте използвали ябълков оцет вместо бял, може да се наложи да пуснете още един цикъл с чиста вода, за да премахнете аромата изцяло.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти