Как да научим децата си на стойността на парите

Как да научим децата си на стойността на парите
Снимка: Thinkstock

Много често родителите се чудят как да устоят на настоятелните детски желания да се купуват всевъзможни играчки, които са привлекли вниманието им.

Как може да обясните на малчугана си, че не може да му вземете всичко или че това, което иска, надвишава бюджета ви, или че толкова желаната играчка вече я имате, нищо, че тази е червена или че макар и привлекателна не е много качествена?

Как да се справим с това нелеко предизвикателство, често придружено с тъжни и разочаровани детски очи, сълзи и дори тръшкане.

Насърчете децата да правят избор

Дори да имате много финансови възможности, факт е, че и вие самите не си купувате всичко наред. Обяснете на детето си как правите избор докато пазарувате.

Може да научите и най-малките на това умение, ако им задавате насочващи въпроси и фокусирате вниманието им върху определени детайли. Детето например, иска автобус, но не всички изложени са еднакви – на единият се отварят вратите, а на другия – не.

Когато предстои да отидете в детски магазин, кажете му, че може да му купите една или две играчки и че трябва да избере сам/а кои да са те от всичките предлагани там.

Провокирайте го да помисли как би му послужила избраната играчка, има ли вече такава, дали има друга, която би му била по-интересна и полезна, как би играло с нея и т.н. 

Обяснете какво е "скъпо" и "евтино"

Преди да влезете в магазина, обяснете на детето си какъв е бюджетът ви – покажете и банкнотата за предвидената сума – 10, 20 или 50 лева.

Честно им обяснете дали играчката, към която се е насочило е в рамките на бюджета ви или е по-скъпа или по-евтина и детето може да си избере още една или да помисли да си спести остатъка. На страниците на Детето играе може да намерите и идеи за игри, с които децата учат за парите.

Обърнете внимание на чувствата на детето

И ние като възрастни често не се чувстваме добре, ако искаме нещо много силно, а не можем да си го позволим. Детето също изпитва такива чувства на разочарование, тъга, вероятно и гняв. 

Да, не е необходимо да купувате всичко, което е посочило, но  за детето е важно то да разбере защо, да усети, че е разбрано и уважено.

Покажете на детето си как печелите парите си

Разкажете на детето си какво работите и как печелите парите си. Заведете ги и на работното си място, ако това е възможно.

Покажете им труда и на други хора. Обсъдете с тях и за какво се харчат пари - за ток, вода, храна, дрехи, играчки, пътувания и т.н.

Може да ги водите с вас, когато плащате сметките и да им обясните какво правите. Дайте на децата парите и когато се разплащате в магазина. Това е най-естественият начин да разберат, че в магазина не просто взимаш каквото си харесаш и излизаш, а трябва да го платиш.

Обясните разликата между "необходимо" и "желано"

 В графа "необходимо" попада например храната, която купувате всеки ден, а в "желано" - нещата, които искаме, но не е наложително да се вземат точно сега, особено, ако бюджетът не го позволява.

Първо се взимат нещата от първа необходимост и ако останат средства, тогава преценяваме дали да си купим другите.

Важно е и да го насочите към възможностите

Ако не може да купите нещо в момента, то това не означава, че е невъзможно по принцип. Помислете заедно как може да спечелите пари за желаната играчка.

Разбира се, всичко зависи от възрастта на детето: може да отворите касичка и да пестите,  да предавате хартия или стъклени бутилки за рециклиране, да продадете някои стари играчки, да насърчите детето да подготви концерт, пиеса или изложба, за които да продава билети и т.н.

Избягвайте обаче стратегии като : "Ще ти плащам, ако слушаш, ако си легнеш навреме, ако си изядеш яденето, ако си прибереш играчките и т.н." Целта ви е не е да си "купувате" "добро" поведение, а да научите детето да е предприемчиво.

Добре е  да научим децата си, че не всичко е пари и има много красиви преживявания, които са напълно безплатни – да поиграете заедно в парка, сами да конструирате играчка.

Мотивирайте по-големите деца да даряват някои от старите си играчки или дрехи или да помислят как може да допринесат с труда си, без да очакват за това заплащане.

Още полезни статии, които да прочетете:

Идеалното време за забременяване е...

10 неща, които никой родител не бива да чува от децата си

"Паразитните" храни правят децата злояди

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти