Създадено за Bosch

Как да чистим у дома без да замърсяваме природата

d
Снимка: Bosch

Устойчивото хранене, устойчивото готвене, устойчивата мода и въобще устойчивият начин на живот е много повече от модерно словосъчетание. Бързооборотните тенденции във всяка сфера, в която сме намесени, започнаха да изчерпват природните ресурси на планетата и единственото логично нещо е да се обърнем към по-устойчиви практики. Дрехи, които да носим дълго време и които са изработени от природосъобразни материи, по-малко пластмаса във всекидневието, повече натурални продукти в грижа за нас и семейството, както и за дома.

Поглеждали ли сте скоро в шкафа, в който държите препаратите за почистване? Ще се изненадате колко много флакони и бутилки има там – за мебели, за баня, за кухня, специално за мивки, специално за под... Всички те са пълни с тежки химикали, които, освен че дишаме, когато ги използваме, след това изхвърляме и те попадат във водата, която – в някаква степен, след това се връща в природата. Затворен цикъл, в който имаме активна роля и който обаче можем да променим с някои прости, но ефикасни действия. Ето как.

Почистването със сода не е отживелица

д
Снимка: iStock/ Getty images/ Freepik

Всъщност да. Точно със сода са чистели едно време хората, сред които и бабите ни, просто защото други препарати не е имало. Содата е малко забравена като устойчиво и безопасно средство за премахване на замърсявания в банята и кухнята, но е редно да я върнем на сцената и да ѝ дадем главната роля. Тя е евтина (докато производителите на почистващи препарати не се усетят да я пакетират и продават като „нов“ продукт), действа безотказно и е напълно безопасна.

Кухненска хартия

Кухненската хартия е супер, само че се прави от дървесина, а това е последното, което искаме – да сечем повече и повече дървета, за да си угаждаме с неща като кухненска хартия. Вместо нея можем да ползваме просто една кърпа, която да перем, сушим и ползваме отново и да спестим както някое и друго дърво, така и пари, които реално отиват в кофата заедно с кухненската хартия. И, разбира се, можете да си направите и разтвор за почистване – с оцет или лимонов сок. Това са супер ефикасни натурални средства за справяне със замърсяванията.

Торби за смет

e
Снимка: iStock/ Getty images/ Freepik

Ако още не сте започнали да събирате отпадъците разделно, време е да направите стъпка в тази посока. Да, не е лесно, изисква логистика и натрупване на рутина в семейството, защото най-лесно е да хвърляш всичко на едно място. Можете да започнете от по-далече, като събирате стъклените буркани и бутилки в отделни торби, и така ще ви останат само пластмасата, хартията и битовият отпадък. Докато свикнете да ги разделяте и тях, направете друга устойчива промяна – купувайте си биоразградими торби за боклук, така че да спестите поне този отпадък. А докато сме на темата с торбите, да кажем и за пазарските. Ползвате текстилни, многократни торби, нали? Нали?

Устойчива прахосмукачка

Какво, какво? И прахосмукачките ли станаха устойчиви? Някои от тях – да. Bosch показаха на света първата си устойчива прахосмукачка с торбичка GL20S. Тя е създадена след проучване на нагласите на потребителите и отчитането на техните предпочитания към устойчивите продукти. Компанията вече има въглеродно-неутрално производство, в което е успяла да разработи и произвежда в Германия дълготраен двигател с оптимиран въздухопоток, което намалява чувствително консумацията на енергия. Bosch са силно заявени на пазара на прахосмукачки, а моторните им технологии гарантират изключително висока производителност, както и издръжливост.

d
Снимка: Bosch

Новият модел GL20S, с който можем да се обзаведем, е изработен от 64% рециклирана пластмаса, с иновативен капак, мощен двигател с 10-годишна гаранция и изпускателна решетка, а цветовете са традиционни (черно, бяло, наситено червено), в комбинация с матово покритие. Опаковката на уреда е, разбира се, 100% рециклируема. Той е идеалният помощник на всеки стратег за устойчиво домашно почистване и ще покаже, че почистването може да е лесно и ефективно, без да натоварва природата и здравето ни.

Разбира се, това не са единствените възможности да превърнете чистенето у дома в устойчив процес, но е добър старт. А най-хубавото е, че можете да го направите още сега. Няма нужда от подготвителен период или проучвания – просто купувате един пакет сода и един оцет, приключвате с кухненската хартия, започвате да разделяте отпадъците и, разбира се, ползвате устойчивата прахосмукачка на Bosch. И това е! Вече може да се каже, че имате устойчиво домакинство или поне част от него.

За останалата част – друг път.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти