Йерусалим – зад стените на един загадъчен град между небето и земята

Йерусалим – зад стените на един загадъчен град между небето и земята
Снимка: Вакон

На книжния пазар у нас вече е факт омагьосващия пътепис на Колин Таброн „Йерусалим“. Книгата се нарежда сред световните образци на жанра и е най-проникновеният пътепис за свещения град, издаван досега у нас.

Високо горе, на неравното Юдейско плато в Израел се извисява градът, където човек е най-близо до божественото начало. Дом за евреи, християни и мюсюлмани, Йерусалим се е превърнал в духовна столица на света и всяка от трите вери проектира върху него собственото си стремление към Бога.

Именно тук бичуван и презрян, Иисус извървява Пътя на болката, отвел го към гибелта и възкресението, а Мохамед се изкачва по стълба от светлина до престола на Аллах.

Две години след края на Юнската война световноизвестният пътешественик Колин Таброн минава зад стените на легендарния Град на мира, за да открие къде лежи границата между физическата реалност и метафизичния блян. Сред ароматните облаци от църковен тамян и подправки обаче британецът открива по-скоро апокалиптично видение, отколкото величествен изгубен рай.

Парадоксална земя, белязана от опустошителната религиозна любов на копнеещите да я притежават.

Авторът прекарва в Йерусалим една пролет и едно лято, улавяйки с поетично чувство и импресионистичен размах както менящите се сенки, хвърляни от камъните, така и сложната история на един от най-древните градове на земята. Майсторът на словото детайлно описва разнообразните си с срещи с плеяда от вярващи и неверници, карайки Йерусалим буквално да запулсира с живот на белите страници.

Приковаващ и магнетичен, „Йерусалим“ на Колин Таброн до ден днешен е най-пълнокръвното пресъздаване на града привидение, който от хилядолетия обсебва сънищата на владетели, пророци и поклонници по целия свят.

За автора:
Колин Таброн е романист и всепризнат майстор на класическия пътепис. Носител е на множество литературни отличия, включително „Хоторндън“ и наградата за пътепис „Томас Кук“. Преди да стане писател, работи в издателския бранш и режисира независими документални филми в Турция, Япония и Мароко.

Първите му книги са посветени на Близкия изток – Дамаск, Ливан и Йерусалим. През 1982 г. прекосява Съветския съюз с английската си таратайка, следван неотлъчно по петите от КГБ. Това приключение е описано в „Сред руснаците“ и вдъхновява следващите му пътеписи за Русия и Азия – „Зад стената“, „Изгубеното сърце на Азия“, „В Сибир“, „Сенки по Пътя на коприната“.

През 2008 г. списание „Тайм“ го обявява за един от „50-те най-велики британски писатели след 1945 г.“, а от 2010 г. е президент на Кралското литературно дружество.

Отзиви:

„Йерусалим е пълен със смайващи неща. Колин Таброн очевидно познава и обича всеки един камък в града. Стилът му е ярък, но с изключително деликатно чувство.“
Guardian

„Задълбочен и проникновен… в своите разговори той успява да разкрие истинското религиозно значение на трите вери, обезсмъртили Йерусалим. Камъните оживяват в описанията му. Това е рядка книга, която човек отново и отново ще препрочита.“
Observer

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти