Изкуството на живота, вдъхновено от Франция

Изкуството на живота, вдъхновено от Франция
Снимка: netinfo

В центъра на София отвори врати първата Гастротека, в която оживява духът на динамичните френски дни и артистичните френски вечери - L'Art de Vivre.

Терминът „гастротека“ съчетава традициите във френското гастрономическо изкуство и модерните тенденции при поднасянето на храната, които съвременният начин на живот налага. Затова и уютното местенце в центъра на София идва с типична за Франция целодневна концепция, с която мястото се променя чрез детайлите и храната, за да достави напълно различно преживяване за сетивата през деня и вечерта.

Още от ранна сутрин ресторантът предлага задължителната закуска от прясно изпечени кроасани и домашен конфитюр или омлет, допълнени с кафе и фреш от плодове. Французите никога не пропускат обяда и в гастротеката той се състои от вкусни салати, традиционни предястия (свински терин, птичи пастет, гъшо пате, сирена, кишове и др.), супа, ястие и добре познатите сандвичи, като Крок Мосю и Крок Мадам.

Дневната концепция пък е насочена  към клиенти с динамичен начин на живот, които дори в бързото хранене държат на качеството, пресните продукти и добрия вкус. Подходящ за бизнес срещи ресторантът предлага  всякакви Hi-Tech удобства hot spot, зареждащи конзоли и зала с мултимедия.

С края на работния ден започва и вечерната концепция на уютния ресторант. Мястото се прeобразява напълно, за да ви потопи в изискана обстановка и атмосфера на гурме култура. За цялостната промяна допринася смяната на интериора и дори униформите на персонала. Меко осветление, луксозни покривки с ръчни бродерии, романтични френски шансони и първокласно обслужване посрещат гостите на гастротеката. Разбира се най-голямата промяна е вечерното меню! Топли предястия, като жабешки бутчета, охлюви, бели миди телини и сотиран гъши дроб са сред изкушенията в него.

"Във френската кухня продуктите са малко, поради което най-важно е да са от най-високо качество. Готви се бавно и прецизно – има интрига!" - споделя главният готвач - шеф Дани Спартак – възпитаник на едно от най-елитните училища за френска кухня - Le Cordon Bleu в Лондон.

Акценти от основните ястия в “L'Art de Vivre” са свински котлет с карамелизирани моркови, пюре от лук и гъби, пълнен пъдпъдък със заешко, сушени плодове и манатарки, пилешкото филе с трюфел, патешко магре с пюре от кестени, портокалова ендивия и сос Жу, лаврак с мус от скариди върху лимони и чери домати конфи. И това са само част от виртуозните кулинарни специалитети в ресторанта!

Разбира се, любителите на френската кухня ще могат да се насладят и на селекция вина от повечето провинции от Северна до Южна Франция, над 10 вида шампанско (включително наливно!), френска органична био водка и билков ликьор Шартрьоз, приготвян по оригинална рецепта от монаси във френските Алпи.

Интериорът е дело на дизайнера Антон Кузкин - отразява любовта на Франция към изкуството, литературата, философията, киното и музиката. Ресторантът посреща гостите с приятна градина, изолирана от градското движение с красива растителност и решена в традиционния френски стил арт нуво, с остъклена силно орнаментирана козирка от ковано желязо.

Първият етаж на гастротеката условно наречен „зала Paris” е със съвременна френска визия. Флоралните десени, типични за Франция тук са акцент на стилно декорирания под от травертин с ръчно рисувани плочки. Стените са решени в съвременна монохромна визия и елегантни текстилни тапети, разнообразени от фотографии на популярни френски личности. Осветлението е дискретно, а традиционните за френския стил огледала са заменени със съвременния им „прочит“ -  декорирани в тъмно огледално стъкло колони.

Преходът към приземния етаж наречен “Chateaux” минава през силно контрастиращата светла визия на откритата кухня (с гланцирани бели плочки съчетани, с плотове и обшивки от INOX) и тъмен полупрозрачен принт на Айфеловата кула (произведен във Франция, специално за ресторанта).

Зала "Chateaux" е с рустикална визия, със стени от груба светла мазилка, декорирани с ръчни рисунки и под от шестоъгълни каменни плочки. По тавана се разполагат масивни дървени греди от дъб, които се съчетават с масивните дървени плотове на масите.

Заповядайте в Gastrotheque “L'Art de Vivre” да споделим изкуството да се наслаждаваш на живота! 

Ресторантът се намира на бул. Патриарх Евтимий 76.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти