Изкуството да поднасяме вино

Изкуството да поднасяме вино
Снимка: Thinkstock

Днес все повече хора с удоволствие отпиват вино с вкусната вечеря вкъщи, в ресторанта или на партита и приеми. Добре е да знаем обаче при каква температура трябва да бъдат изстудени бутилките с ароматната напитка, според различните видове вина

Ако вие сте домакин и искате да се представите на ниво, а гостите ви или любимият човек очакват една прекрасна вечер, вижте каква температура на охлаждане е подходяща за избрания от вас сорт.

Леките червени вина са най-пивки и ароматни, когато са охладени при температура около 14-16 °C, а силните червени вина "обичат" 16-18°C. Добре е да знаете, че все пак е добре да поднесете бутилката с вино малко по-студена от посочените показатели, тъй като при сервирането ѝ в чашите, а докато дойде време за отпиването на първите глътки, ще мине известно време и съответно напитката може леко да се стопли.

За белите вина са подходящи по-ниски температури. Сухите бели вина поднасяйте, охладени до температура 8-10°C, а силните бели вина  охлаждайте до 10-12°C. И при белите вина важат същите препоръки, както при червените – по-добре малко по-ниски температури, които ще бъдат компенсирани при наливането в чашите.

Имайте предвид, че по-топлото вино няма да позволи на гостите ви да се насладят на ароматните нотки, а само ще изрази недостатъците му.  

Не предлагайте лед за охлаждане на вино и никога не поставяйте бутилките в камерата. Освен това, напитката не бива да престоява повече от 48 ч. в хладилника ви.

Когато наливате виното в чашите, гърлото на бутилката не бива да докосва ръба на чашата. Не е добре да сервирате от прекалено високо, тъй като рискувате да изцапате покривката от случайни капки. Чашите не трябва да се пълнят догоре. По-добре е да доливате (при желание), отколкото гостите ви да се чудят как да вдигнат изисканата чаша и как да отпият от нея. Вино се сервира винаги в чаши на столче, освен ако не сте на пикник.

Последният жест при наливане на напитката е бутилката да се завърти леко, а капката от гърлото да се попие със салфетка, която предварително държите в лявата си ръка. Това се прави, за да се избегне евентуално капване върху снежнобялата покривка, което може да помрачи настроението и на най-гостоприемния домакин.

Ако поднасяте повече от един вид вино, добре е да знаете, че бялото вино винаги се поднася преди червеното, по-лекото преди по-силното и по-младото се сервира преди по-отлежалото. Червеното вино може да поднесете и в гарафа, но бялото е по-добре да сипвате направо от бутилка.

Помнете, че колкото и ароматно и пивко да е виното, което сте поднесли, цигареният дим може да неутрализира това усещане. Ароматът на хубаво вино не се съчетава с тежкия мирис на тютюн. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти