Мари Лаво - историята на вуду кралицата на Ню Орлиънс

Вуду магии. Само при изричането на тези две думички повечето хора ги побиват тръпки и в съзнанието им изникват асоциации за тъмни вещерски практики, проклятия и дори жертвоприношения.

В културата на едно емблематично градче в Америка обаче вуду магиите имат съвсем друго значение. Това е Ню Орлиънс, който е свързван не само с джаз музиката. 

5 най-прочути „вещици“ в историята

Чаровната Стаси Кара гостува в предаването "На кафе" днес, за да ни запознае отблизо с истината за вуду куклите и вуду практиките като цяло. Като виден познавач на филмовото изкуство, тя посочва, че всъщност вуду магиите често са грешно представяни в киното и може би именно от там идва тяхната лоша слава. 

"Много криворазбрано е пресъздадена вуву магията в киното", казва тя след посещението си в Ню Орлиънс. 

Кара разказа в ефира на "На кафе" и интересната история на една велика за времето си жена - Мари Лаво, позната като вуду кралицата на Ню Орлиънс. 

Тя е смятана за жената, която е основоположник на цялата вуду практика в града. Тя е почитана фигура в Ню Орлиънс - градът е пълен с нейни олтари. 

Интересното за нея е, че тя по това време е абсолютно свободна чернокожа жена, което е било нечувано тогава, във времената на робство. Била доста образована. 

"Тя е била лечителка. Те са я наричали вуду кралица, но тя се е занимавала с това да лекува хората и да им помага с хубава енергия", разказва Стаси Кара. 

Нейният ментор бил Байo Джон. Той я научил на много неща, но те всъщност си разделят териториите. Тя се грижи за светлото и хубавото, а той пази от тъмните и лошите сили. 

Вижте във видето как протича един съвсем истински вуду ритуал и какво е значението на вуду куклите.

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти