"История на прислужницата" - светът, в който мъжете са боклуци, а жените кошмари

"История на прислужницата" - светът, в който мъжете са боклуци, а жените кошмари
Снимка: HBO/Hulu

Вяра Иванова

"Не позволявай на копелетата да те пречупят..."

Те са като алено петно кръв върху чисто белия сняг. Невидими, но желани. Невинни, но преследвани. Жени в пълния смисъл на думата, но не и хора с права. Те имат задължения, но нямат имена. Имат минало, но не и бъдеще. Дори настоящето им е несигурно, безцветно.

Те са жените, които все още могат да зачеват и раждат деца в Гилеад, антиутопичният близнак на САЩ, създаден от въображението на писателката Маргарет Атууд през 80-те години на миналия век.

Снимка: HBO/Hulu

"Историята на прислужницата" се пренася доста години по-късно и на екран, но за кратко време се превръща в истинска сензация, защото днес, за съжаление, имаме много повече допирни точки до тази антиутопия, отколкото някога сме предполагали, че ще имаме.

Самата авторка споделя, че вдъхновението за книгата ѝ идва от света, в който живеем.

Сериалът, както и книгата, разказват за жена на име Джун, която трудно оцелява в бъдеща антиутопична Америка, наречена Гилеад. Жените там нямат права, не могат да четат или пишат, нямат имена, наричат ги с имената на техните "господари" и са използвани от богатите семейства с власт единствено за разплод.

Снимка: HBO/Hulu

Учат ги да бъдат покорни, да забравят миналото си, пречупват духа им, карат ги да живеят при господстващите семейства, да спят с мъжа в къщата, да износват детето му, а когато родят бебе в семейството, където са причислени, са принудени да сменят къщата и да забравят, че току-що са родили и изоставили детето си. И така, докато репродуктивната им система откаже.

Но сериалът не е просто сага, проследяваща неволите на онеправдана жена в някакво измислено общество. Това не е мрачна приказка. Това е предупреждение.

Снимка: HBO/Hulu

Това е феминисткия ужас, от който се нуждаем. Напомняне, че не всяка "традиционна ценност" е добра. Припомняне, че не всяка политическа идеология е безобидна. Предупредителен сигнал, че раят може лесно да се превърне в ад и че адът невинаги е това, което сме си представяли.

В "История на прислужницата" адът не е място на мъчения, а място на обезличение. Там няма място за жените в науката, в бизнеса, в политиката, дори в обществото. Те са напълно маргинализирани, а единствената им полезност е сведена до това да зачеват, износват и раждат деца... и да ходят на пазар от време на време.

Онези, които се оказват негодни да създадат нов живот, биват изпращани в лагери, зловещо много напомнящи на концентрационните лагери на нацистите.

Снимка: HBO/Hulu

"Утроба с крака" - в това са превърнати жените в таи история. Но третият сезон на сериала на Hulu и HBO, привлича вниманието на зрителя към друга женска черта, която всяка една от нас познава добре - НИЕ НЕ СЕ ПРЕДАВАМЕ.

Сериалът е не само предупреждение какво чудовище може да се роди от радикалните идеи, той е и напомняне, че жените не могат да бъдат пречупени толкова лесно. Особено от мъже. Предупреждение, че след всяко потисничество идва революция и нейният гняв може да смачка и най-твърдия диктатор. Особено, когато революцията се води от интелигентни жени, които са загубили насилствено своята идентичност и своите деца. Не ядосвайте мама, защото няма нищо по-опасно от нея.

Снимка: HBO/Hulu

А в сезон 3 на сериала, революцията вече е тук и е по-нежна и кошмарна от всякога. Защото е женска, майчина и изпълнена с желание за мъст. 

Ето защо трябва да изгледате този сериал, ако все още не сте го направили. За да се замислите и да направите своите изводи. Какво бихте сторили в подобна ситуация? Имаме ли силата да се опълчим? Имаме ли силата да променим света? 

"Вината е тяхна, не бива да ни дават униформи, щом не искат да се превърнем в армия"

"По-доброто не е добро за всеки. То винаги означава по-лошо за някого"

Снимка: HBO/Hulu

Още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти