Смразяващият сериал, който накара жените да се влюбят в психопат

Смразяващият сериал, който накара жените да се влюбят в психопат
Снимка: netinfo

Вяра Иванова

В момента има един сериал, който бавно, но сигурно се превръща в социален феномен и за това говорят хилядите публикации по негов адрес в социалните мрежи. Сериалът се казва "Ти" и отправя интересно послание, внушение и предупреждение към своите зрители. Шоуто много умело показва, че все още ни е трудно да разграничим романтичните взаимоотношения от емоционалното насилие.

"Ти" е продукция на тв канала Lifetime, направен е по мотиви от едноименната книга на писателката Каролайн Кепнес, а в момента може да се гледа в Netflix. Именно от популярната платформа започна и превръщането на "Ти" в сериал със значимо и смразяващо кръвта послание, което накара хиляди по света да се усъмнят в истинността на връзките си.

10-те епизода на "Ти" проследяват историята на красивия книжар Джо Голдбърг, който среща прекрасната русичка студентка Гуинивер Бек. Ще си помислите, че това е стандартна любовна история, която ще премине през няколко драми, за да завърши с хепи енд, но не... Историята си има обрат, доста жесток обрат. Оказва се, че това е историята, разказана през очите на Джо, историята на един психопат, на едно емоционално и физически малтретирано момче с убийствени наклонности и любов към шпионирането, който няма да се спре пред нищо, за да направи Гуинивер напълно влюбена и зависима от него.

Решението историята да бъде разказана от гледната точка на Джо е хитро - по този начин зрителят е поканен директно в ума на един психопат, показвайки ни от самото начало как той напълно оправдава ужасното си поведение. Монолозите му на моменти започват да звучат съвсем рационално на зрителите и е наистина обезпокояващо колко лесно можем да започнем да разбираме действията му и дори да му симпатизираме. 

"Можем да разберем защо Джо действа по този начин, защото всеки един от нас се е чувствал сякаш света е против него. Но за разлика от Джо, ние не предприемаме такива сурови мерки, споделя авторката на книгата.

Чудовището, което Каролайн Кепнес е създала е много по-ужасяващо и реалистично, точно защото тя не го представя като чудовище. Той е момче, което можеш да срещнеш в Tinder, момче, което може да ти пише във Facebook или Instagram, момче, което ще опита да се сваля в някой бар. Той е като всички тези мъже, но на n-та степен. Чувстваме Джо познат заради сблъсъците ни с подобни мъже в реалността, но и защото той прави неща, които се смятат за "красиви и романтични" в любовните филми и романи. Той е като герой от романтична комедия и прави познатите за нас неща, но зад гърба си държи брадва и куп психарски мисли.

Снимка: netinfo

Ето защо реакциите към главния герой на "Ти" не са толкова остри, колкото би следвало. Жените започват да му симпатизират, защото той се старае да се хареса по всякакъв начин на Бек и започват да смятат, че тя не заслужава неговото внимание и не е достойна за любовта му. Някои дами се опитват да оправдават шпионажите, четенето на чатове и наблюдаването през прозореца и дори го намират за мило и романтично. Е... не е!

Но сериалът е достатъчно добре направен, за да ни принуди да достигнем до неудобни и притеснителни заключения и симпатии. Като това един психопат да ни стане някак симпатичен и да искаме да бъде заедно с момичето, което очевидно тормози и манипулира (макар и тя да не го осъзнава).

Снимка: netinfo

Джо изглежда като рицар в златни доспехи, както изглеждат и много от мъжете, които в реалния живот насилват жените си емоционални и физически. Мил е, прави големи романтични жестове, защитава момичето си, мисли си, че знае кое е най-доброто за не, крие се в душа ѝ уж шеговито, следи всяка нейна стъпка и я наблюдава през прозореца на дома ѝ, въздишайки влюбено, спасява я от движещ се влак - все неща, които герой в романтичен филм би направил. 

Той е въплъщение на мъжкия персонаж, който се опитва да спечели момичето, но така стигаме до момента, в който не можем вече да разграничим архаичната идеи за романтика и рицар на бял кон от страшния преследвач, който се крие в сенките и се опитва да ни манипулира.

Снимка: netinfo

За щастие сериалът "Ти" е просто едно телевизионно забавление, измислица, но тъжното е, че годишно десетки жени в България биват преследвани, притеснявани, пребивани и дори убивани от техните партньори, бивши приятели или дори непознати психопати.

28 мъртви жени, убити от своите бивши или настоящи съпрузи или партньори. 3 мъртви деца, убити от своите бащи. Само за 2018-та година. На всеки 2 седмици една българка е убивана. От човек, когото е обичала. Такава е тъжната равносметка.

Статистика от международни организации потвърждава, че всяка четвърта и дори всяка трета жена в България е жертва на домашно насилие. Това са 1 милион българки...

Вчера в Стара Загора мъж уби съпругата си с нож в пристъп на ревност, а едно 8-месечно бебе остана без майка.

Снимка: netinfo

Ето защо този сериал е изключително интересен и заслужава да бъде видян. Той е просто история, вдъхновена от книга, но е жестока реалност за мнозина жени по света. Сериалът ни кани в ума на един психопат, но не, за да ни накара да го харесваме или оправдаваме, а за да ни покаже по много хитър начин колко е лесно да попаднем в клопката на един такъв човек.

Самата аз имах няколко момента, в които се опитах да го оправдая и дори се надявах двамата герои да бъдат заедно, а когато сериалът свърши, осъзнах, че и аз съм се хванала в мрежата на психопата и в лъскави образ на идеалния мъж, който има "разумно" обяснение за всяка своя постъпка.

Тормозът не е окей, преследването не е окей, манипулацията не е окей, ревността до лудост не е окей. Ако се чувствате дори най-малко застрашени, потърсете помощ или поговорете с близък човек. Никой не заслужава такава "любов".

И гледайте "Ти" - отваря очи.

Снимка: netinfo

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти