Интересни и лесни готварски хитринки

Интересни и лесни готварски хитринки
Снимка: Thinkstock

Декемврийските празници наближават, а с тях и голямото готвене.

За да улесним поне донякъде домакинската работа, днес ще ви предложим няколко удобни и интересни кулинарни техники.

Първата е за картофи – как да ги задържим по-дълго време обелени, нарязани и готови за готвене, без да посивеят и почернеят.

Просто ги слагате в кутия с капак и вода. Водата трябва да покрива поне с пръст картофите.

След това прибирате в хладилник. Важно е само да ги извадите ден преди да ги готвите, за да се отпуснат и да изравнят температурата си със стайната.

Ако искате да настържете кашкавал, но той е прекалено мек (някои видове се характеризират именно с мекост), то го сложете предварително за 20-30 минути във фризера.

Така кашкавалът ще стане по-твърд и много по-лесен за настъргване.

Следващата хитра техника е как да запазите зеленчуците в салата хрупкави за по-дълго време. Знаете, веднъж нарязани и овкусени, те трябва да се сервират веднага, в противен случай пускат всичките си сокове, омекват и губят вкуса си.

Та, за да избегнете това, можете да пробвате следното – първо в купата за салата слагате дресинга, който сте подготвили; след това нареждате зеленчуците – първо моркови и чушки, след това домати, краставици, репички, а най-отгоре са зеленини като айсберг, рукола, маруля и т.н.

Покрийте зеленчуците с леко навлажнена хартия (можете просто да сложите кухненска хартия и да напръскате отгоре с вода).

След това прибирате в хладилник. Така зеленчуците могат да се запазят до максимум 12 часа.

Преди вечеря изваждате купата, махате кърпата, добавяте крутони по желание, сол и разбърквате добре.

Следващият съвет е тестван лично от нас и наистина дава ефект, става дума за нарязването на лук. Всички знаят как това предизвиква лютене на очите и сълзи.

За да го избегнете, можете да тествате следните хитрини – едната е да охладите лука в хладилник, преди да го нарежете; другата е да го посолите и след това да го накълцате на ситно. 

Веднага след като сте готови, измийте старателно ножа и ръцете си и в никакъв случай не вдигайте ръка към очите си, за да избършете сълзите.

Авокадото вече не се смята за толкова екзотично и все по-лесно може да се намери в магазините, а рецептите с него изобилстват.

Ако го ползвате в кухнята си, може този съвет да ви е от полза - за да не почернява авокадото, след като сте го намачкали на каша (и подготвили за гуакамоле, например), оставете костилката вътре и я отстранете непосредствено преди да сервирате на трапезата.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти