Имплант или мост - какво да изберем?

Имплант или мост - какво да изберем?
Снимка: Thinkstock

Д-р Иван Башев

Безспорно това е въпрос, който ежедневно стои пред много хора. За съжаление обаче няма еднозначен отговор. Решението, кой от двата варианта да се изберем, трябва да бъде взето от пациента, но едва, когато зъболекарят му е разяснил предимствата и недостатъците и на моста, и на импланта.

Преди да разгледаме тези предимства и недостатъци е важно да направим уточнение, че в случая говорим за сравнение между два варианта на лечение, когато и двата са възможни. Съществуват обаче някои клинични случаи, при които не са възможни и двата варианта, а само единият и тогава не съществува дилема.

И имплантите, и мостовете са методи за лечение, целящи възстановяването на липсващи зъби.

Какво представляват имплантите?

Имплантите са все по-чест избор за възстановяване на липсващи зъби. В повечето случаи те са титанови щифтове(подобни на винт). Могат да бъдат и керамични. Те заместват корените на естествените зъби. След като бъдат поставени в челюстта, на тях се монтират надстройки, които се покриват с коронки. Така напълно се възстановяват всички части на естествените зъби.

Какво представляват мостовете?

Мостовете представляват три или повече свързани помежду си коронки, които се циментират върху предварително изпилени, съседни на липсващи зъби.

След като накратко обяснихме какво представляват мостовете и имплантите, на преден план излиза основната разлика между двата метода на лечение, а именно, че при лечението с импланти съседните зъби остават интактни (непокътнати).

Предимства на имплантите:

Съседните на липсващите зъби остават интактни – тяхното здраве и цялост не се нарушават по никакъв начин.

Съседните на липсващите зъби не се претоварват, поемайки допълнително дъвкателно налягане.

Много добра естетика.

Лесно почистване, което позволява добра устна хигиена.

Недостатъци на имплантите:

Един от основните недостатъци на имплантите е тяхната цена, която често е причина някои пациенти да се откажат от лечението с импланти. Когато обаче става дума за заместване само на един липсващ зъб, ако към стойността на моста се добави и сумата, необходима за подготовка на зъбите за мост, много често цената на моста става близка до цената на импланта и тогава категорично това не трябва да бъде водещ критерий.

Друг недостатък е времето. Лечението с импланти изисква повече време. Понякога от първичния преглед до пълното възстановяване на липсващия зъб могат да минат месеци или дори година.

Необходимост от задълбочен анализ от стоматолога на околните тъкани и допълнителни параклинични изследвания като например скенер.

Необходимост от назначаване на антибиотична терапия след хирургичната интервенция с цел превенция от инфекции.

Предимства на мостовете:

По-ниска цена.

Изработват се по-бързо.

Добра естетика.

Недостатъци на мостовете:

Изпиляване на здрави зъби, което може да наложи тяхното умъртвяване.

Риск от претоварване на съседните зъби, което да доведе до тяхната загуба.

Трудно почистване и риск от заболявания на венците.

Ако се наложи дори само един от зъбите, носещи моста, да бъде лекуван или изваден се налага целият мост да бъде направен наново.

И така, дали да изберем мост или имплант? Това решение трябва да вземете след като сте се консултирали с вашия зъболекар. Той е този, който познава устата ви, проблемите в нея и нейните възможности дори по добре от вас самите. Ако и двата варианта са възможни, той ще ви изготви два плана на лечение и ще ви насочи кой е по-добрия.

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти