Идеи за кратки бягства през уикенда - I част

Изглед от Белград
Снимка: Thinkstock

Биляна Траянова

Забелязала съм, че всяко едно пътуването има магическата сила да ме рестартира. Изключвам се от "високото напрежение" и се понасям на крилете на неописуема наслада от това да бъда себе си, да бъда любопитна към всеки заобикалящ ме квадратен сантиметър, да бъда готова да потърся упътване и да се доверя на непознат, да се усмихвам на хората по улиците и да искам да кажа "добър ден" на всеки.

Пътуването ме кара да се чувствам неописуемо вдъхновена. Затова и търся всякакви възможности да си поднасям малки и големи подаръци - като за мен подарък означава пътешествие.

Често ми се случва да работя през почивните дни, но когато успея да "скъсам синджира", идеите за кратки бягства винаги ме спасяват от страданието, че съм пропуснала възможност да попътувам до някъде.

И така, ако сте на същата вълна и ви се иска да смените изцяло картината пред очите ви за уикенда, първото ми предложение е само на 329 км от София.

Столицата на Сърбия, Белград е метрополис от два милиона жители, разлял бонвиванските си прелести на поречието на река Сава, която точно тук се влива в Дунав. Дори и само това е повод да запалите колата и да потеглите. Мамещите изкушения в Белград са толкова много, че е трудно да си тръгнеш от това място, без тъга от раздялата в душата.

Как да си прекараме незабравимо в Белград:

• Калемегдан е най-старата част на града. Тази крепост е кацнала на бели скали на устието на Сава, завладявана е 77 пъти за своите 7000 години съществуване и е разрушавана прекалено много пъти, за да бъде възможно да се построи отново. И най-невинната разходка по хълма ще ви изпълни с усещането за царственост и величие. А момчетата, малки и големи, ще бъдат истински омагьосани от невероятната колекция от оръжия и бойни машини от времето на Първата и Втората световни войни. Това е така нареченият Военен музей, голяма част, от който е на открито. Сред алеите и зелените градини ще срещнете обсерваторията, художественото ателие Цвийета Зузорич, зоологическата градина и мн.др. В Калемегдан са съсредоточени и най-старите части на градския център, където задължително трябва да посетите конака на Княгиня Любица, Съборна църква, Патриаршията и монаковата къща - последната старинна къща, в която днес е приютен Етнографския музей.

• Площад "Република" е централно място, на което белградчани си правят срещи. Тук се намират Народният музей, Народният театър, както и шумни кафенета и ресторанти, където можете да отдъхнете и да се потопите в атмосферата на града.

• Скадарлия е бохемският квартал на Белград. Възникнал е в края на 19-ти век, когато кръчмите на тази улица (Скадарлия), се превърнали в място за срещи и творчески разговори на културните дейци и белградските бохеми. Често наричат това място сръбския Монмартр, заради общото усещане и веселата атмосфера.

• Белград има особено богат нощен живот и съществена част от него са заведенията върху салове в реката - такива има на Сава, Дунав и Ада Циганлия. Ада е полуостров в река Сава, на 4 км от центъра и е най-популярното място за излети в Белград. Ресторантите край реката са място за насита на вкусна кухня, забава с жива музика "от сърце" и цветни спомени от място, кипящо от положителната енергия на младостта и ентусиазма.

• Едно от най-впечатляващите места в сръбската столица е музеят на великия откривател Никола Тесла. Често наричан "човекът, който изобрети XX век", Тесла влиза в историята със своите научни постижения в областта на електричеството и магнетизма. Ще откриете музея в централната част на Белград, на улица Крунска. Вътре са изложени някои от най-значимите експонати на изобретателя. Музеят разполага с писмени инструкции, изчисления и формули, чрез които Никола Тесла е стигнал до великите открития в областта на съвременната дейност на електричеството.

Музеят предлага екскурзовод, който говори английски и сръбски език. Така обиколката сред забележителния труд на Тесла може да бъде подкрепена с факти и интересни истории за живота на изобретателя. Можете да направите самостоятелни опити и да откриете колко от задължително съпътстващите ежедневието ни процеси са резултат от "прозренията" на гения Тесла.

• Ресторант "Лоренцо и Какаламба" е място, с което ще впечатлите компанията със сигурност. Намира се в центъра и е добре да си направите предварителна резервация. Цялата идея за интериора е родена след като собственикът, родом от сръбски Пирот, поживял в италианската Флоренция. Когато се оженил за своята любима, той ѝ обещал: "Скъпа, обещавам ти едно нещо: Никога няма да бъдеш гладна!" 

Впечатляващият гурме ресторант, създаден от един невероятен ентусиаст, със сигурност ще ви шокира и в никакъв случай няма да ви остави безразлични. Специалитети от пиротската и флорентинската кухня ще ви пренесат в свят, пълен с аромати и екстравагантност. "Лоренцо и Какаламба" е подходящ за романтични вечери, за цветна изненада на приятели, за вечеря на цялото семейство, заедно с децата. Носете си фотоапарати, защото, повярвайте, няма да спрете да снимате. Цените са учудващо ниски за стандарта, който ресторантът предлага. (Адрес и телефон за резервация ще откриете в интернет, като изпишете Lorenzo and Kakalamba, Belgrade).

Какво още да посетим в Белград: православен храм "Св. Сава"; музея при мавзолея на Тито; стара работилница за правене на локум.

Епизодите на "Без багаж" можете да гледате ексклузивно и единствено във Vbox7.com ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти