Японската принцеса на цветята: хортензията

Японската принцеса на цветята: хортензията
Снимка: Thinkstock

Л. арх. Светослав Стойнев

Хидрангея или хортензия е изключително красиво растение, което произхожда от Япония, Китай и Северна Америка.

Наименованието произлиза от гръцката дума „hydor“ – вода и „angeion“ – плавателен съд.

Хортензиите са листопадни, изправени или увивни растения и цъфтят от ранна пролет до късна есен.

Видове

Родът  е доста обширен и включва над 100 вида. Най популярни са следните три вида:

Hydrangea paniculata (метличеста хортензия), храст с височина до 2-3 метра. Цветовете са бели или светло розови издължени, леко конусовидни и достигат 15-25 см. Цъфти от края на юли до началото на октомври. Студоустойчива за нашите условия.

Hydrangea macrophilla (едролистна хортензия). Този вид хортензия е най-обилно цъфтяща. Родина – Япония, Китай у нас достига височина до 1м. Цветовете са едри-кълбовидни, сини, розови или бели. Чувствителна е за ниските зимни температури затова трябва да се предпазва през зимата.

Цъфтеж

Когато почвата е с по-високо PH (по алкална) цветовете са бледо лилаво розови, ако обаче почвата е кисела с PH окло 5, цъфтежа е в ярко синьо. Може да добавите 2%-ов алуминиев сулфат за да свалите PH.

Hydrangea arborescens (дървовидна хортензия) Храст с височина до 2 метра, цъфти през юни, юли месец. Цветовете са бели – широки около 12 см. Произхожда от северна Америка студоустойчив вид, изисква плодородна почва и понася варовика в почвата.

Местоположение

Предпочитат полусенчести места. За нашия климат това е задължително условие. По възможност да не се излагат на южни места с пряко слънчево огряване.

Почва

Хортензиите са взискателни към влажността на почвата. Предпочитат леки по механичен състав почви, глинестите трябва да се избягват. Кореновата система е странична затова избягвайте да засаждате други растения около тях. PH играе важна роля за цвета на цветовете и развитието на растенията.

Грижи

Важно през есента е да се премахнат всички паднали листа около основата на стъблата. След засаждане задължително полейте обилно. Не забравяйте, че хортензията е взискателна към влажността на почвата!

Торене

За по-добър цъфтеж през пролетта използвайте комбиниран тор (NPK) с преобладаване на фосфор в пропорция 15, 30, 15. Тази комбинация може да се използва всяка пролет.

Резитби

През пролетта преди разлистване навярно ще видите много изсъхнали стъбла. Това което трябва да направите е да наблюдавате растението, защото някои стъбла ще започнат да се разлистват. Едва тогава когато може да различите изсъхналите от здравите премахнете изсъхналите.

Резитбата при различните видове се извършва по-различен начин.

Едролистната хортензия  може да се подрязва на есен или напролет. Основното което се прави е да се премахнат само изсъхналите цветове до първата здрава двойна пъпка. Разбира се изсъхнали стъбла се отстраняват. В никакъв случай не режете стъблата ниско долу, защото няма да цъфти през текущата година.

Дървовидната и метличестата хортензия образуват гъсти снопи от стъбла и ако не се предприеме подрязване се влошава качеството и цъфтежа на растението. Задължително е подрязването всяка пролет в края на март, началото на април.

Резитбата на изсъхналите цветове е по-надолу, за новите стъбла на около 25 см от земята.

Миналогодишните отрези се запазват и се подрязва около тях.

Прочетете още за озеленяването на дома:

Сложете тези растения в спалнята и ще спите по-добре

Как да си отгледате билки у дома

Не пренебрегвайте саксиите

Стайните растения, които пречистват въздуха вкъщи

Как букетът да остане свеж по-дълго?

Законите на пресаждането на цветя

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти