И най-вдървеният човек може да се научи да танцува

Ралица Мерджанова и тв водещият Румен Луканов по време на един от лайфовете на "Dancing Stars 2013"
Снимка: Нова телевизия

Християн Немски

Поводът за срещата и разговора ни със състезателката и преподавателката по спортни и латиноамерикански танци Ралица Мерджанова е третото издание на младежкия фестивал "ON! Fest", който ще се проведе между 20 и 22 септември в "Интер Експо Център" в София.

По време на тридневното събитие ще има специална зона за различни видове танци, където своите професионални умения ще покаже и самата Ралица. Иначе "ON! Fest" отново ще събере на едно място почти всички течения на съвременната градска култура като музика, танци, графити, технологии, видеоигри, фотография, азиатска култура, спортове и още много активности, в които всеки посетител ще може да се включи.

Самата Ралица се занимава с латино танци вече 13 години, а десет от тях е била активна състезателка по спортни танци. Следват участия като инструктор по латиноамерикански танци в телевизионните формати "Танцувай с мен" (първи и втори сезон), "Vip Dance" и "Dancing Stars". Вече четири години тя преподава танци на деца в едно от големите танцови училища в София - "Dance Academy". В същото време e и професионален зумба инструктор, а през това лято завършва успешно две магистърски програми в областта на педагогиката и социалната и трудова психология в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

- Вие ще участвате на тазгодишното (трето поред) издание на фестивала "ON! Fest". Какви изяви ще включва Вашето присъствие там?
- За втора поред година част от "ON! Fest" е и танцова зона, която предоставя възможност на всички любители на танците да се пораздвижат и разтанцуват на безплатните открити уроци, проведени от най-добрите инструктори в столицата. За първа година част от танцовата програма са уроците за деца. Това, което сме включили този път в програмата, са и уроци по swing и boogie woogie – танцова общност, която тепърва набира огромна скорост и по размери, и по популярност и най-вероятно в даден момент ще задмине дори салса и латино средите.

- Безспорно телевизионните танцови формати направиха доста за популяризирането на спортните и латино танци в България. Но как Вие бихте убедили един човек да влезе в залата и да започне да се занимава с подобна активност?
- На първо място танцуването е емоция, но не каква да е, а споделена емоция. Възможността да си сред хора (все интересни и запалени по това, което правят) и да се наслаждаваш заедно с тях на хобито, което си избрал – в случая танцуването – е шанс, който в днешно време е хубаво всеки един от нас да си даде. Освен това танците са и култура – култура на движение, на грижа за себе си, на разбиране и толерантност спрямо другия. И безспорно забавлението е в основата на танцуването, удоволствието от това да изразяваш с тялото си това, което чувстваш, а за да изразиш чувствата си не е нужо съвършенство – така че в действителност всеки един има място в танцовата зала.

- Този тип танци са толкова красива гледка за нас като зрители, но какво се случва "зад кулисите", докато достигнеш тази грация и челните места в състезанията?
-
В действителност спортните танци са изключително красив и много труден спорт. Изисква се огромна дисциплина на ума и тялото, упоритост и трудолюбивост, за да се постигнат желаните резултати. За мен като дългогодишен състезател, а сега и преподавател и участник в телевизионни формати, ключова ще си остане любовта към танцуването – ако обичаш това, което правиш, влагаш максимум усилия и постигаш максимум резултати спрямо собствените си възможности, разбира се.

- С какви мотиви майките записват своите синове и дъщери на спортни и латино танци и изобщо има ли препоръчителна възраст, от която децата да започнат да се занимават с подобен вид танцово изкуство?
- Аз преподавам на деца вече 5 години и мога да кажа, че за родителите, освен спортуването и движението на децата им, изключително голямо значение има и социалната среда на детето. Възможността децата да общуват помежду си в една по-различна (по-културна и по-разчупена) среда без намесата на електронни устройства, да комуникират пълноценно и да се учат да се развиват заедно, е една от основните причини майките и бащите да водят децата си на танци.

- Мит ли е, че има хора, "вдървени" по рождение, или с повече практика всеки може да подобри пластичността и танцовите си умения?
- Мит е по-скоро твърдението, че не всеки може да бъде танцьор. Танцът е емоция, чувство, изразяване на самия теб. Да танцуваш значи да накараш тялото си да чувства и да диша по различен начин – така че всеки може да танцува и може да се научи да го прави – не в еднаква степен, но истински и от сърце smiley.

* Очаквайте и интервюто ни с Анелия Иванова (председател на клуб "HAKAMA"), с която ще си поговорим за аниме културата.

* Видео от последния сезон на "Dancing Stars" с участието на Ралица Мерджанова.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти