Хайде на кино

Хайде на кино
Снимка: netinfo

От 16 до 31 януари в столицата ни ще се проведе "Sofia MENAR Film Festival", който всъщност е логичното продължение на филмовия фестивал "Цветята на Корана", провеждащ се у нас от 2009 г. насам.

По време на двете седмици от тазгодишното издание на проявата ще можем да видим 56 премиерни за България заглавия от страните в региона на Близкия Изток и Северна Африка.

Сред интригуващите ленти са палестинската "Хабиби", отличена с 4 награди на фестивала в Дубай (включително и за най-добър филм), както и историческата драма "По морския път на коприната", сочена за най-скъпата иранска продукция до момента, чийто бюджет надхвърля 10 млн. долара.

Паралелно със столицата жителите на Бургас, Варна, Велико Търново и Пловдив също ще могат да видят някои от прожекциите.

Киното на Мароко ще бъде представено от абсолютния хит в страната за 2012 г. – комедията "Андалусия, моя любов" и предизвикателния "Любов в медината", отличен с наградата за най-добър филм и тази на публиката от кинофорума в Рабат.

"Sofia MENAR Film Festival" ще предложи много силна турска селекция, включваща последния филм на Юмит Юнал "Нар", получил приз на журито от фестивала в Анталия, а освен това ще оценим и вечната Клаудия Кардинале в тунизийската продукция "Връвта". Малцина, може би, знаят, че актрисата е родена в Тунис и цели 50 години след последната си филмова роля там, се завръща на снимачната площадка в родината си.

Фестивалът ще постави фокус и върху събитията в Кайро с три филма. Документалният дневник от площад Тахрир "Бунтът" ще има своята европейска премиера у нас. Артистичният "Шумът на Кайро" ще представи арт сцената в египетската столица, а във "Фокус: Кайро" и "Бягство от Кайро" - са проследени трудните взаимоотношения между мюсюлманин и християнка.

Късометражната програма на фестивала включва 18 заглавия, разделени в три блока – Цветята на Корана: Близък Изток, Африка и Ориент. Всички те ще могат да бъдат видени в "Dada Cultural Bar". Пак там на 27-ми януари ще бъдат показани и демонстрации на калиграфски умения с къна.

"Sofia MENAR Film Festival" се организира от сдружение "Позор" със съдействието на посолствата на Иран и Палестина и Френски културен институт – София.

* "Menar" (произнася се и "манар") на арабски означава "фар", "пътеводна светлина", "светило". Производна е на думата "нур", която на арабски значи "светлина". В българския език е влязла от османотурски под формата на думата "минаре" или "кула", която осветява пътя.

* Фестивалът подкрепя кандидатурата на София за европейска столица на културата през 2019 г., a цялата му програма можете да видите ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти