Фондация „Активна историческа карта“: ПРОМЯНАТА е в съвременното образование за българските деца!

Мисията на Николай и Виктор от фондация „Активна историческа карта“ е да осъвременят образованието по история и география на българските деца и младежи, за да развият любопитството и интереса им към историческото и географското познание. Това се случва посредством исторически карти, които съответстват на учебния материал и естествения възход на цифровите технологии в живота ни. Срещаме ви с тандема, за да разкаже той от първо лице за своята кауза и нейните предизвикателства.

***

За успеха на предприемаческия модел, когато е приложен към постигането на социална промяна

„Социалният предприемач, стремейки се към благото на обществото, а не просто към печалбата, показва своята ангажираност и отговорност към обществото. Тази по-висша негова цел влияе на емоцията на потребителя и така потребителят става не просто човек, търсещ пресметливо най-евтината услуги или продукт, а човек, готов да помогне на предприемача и съответно на неговата кауза, ползвайки продукта му. По този начин потребителят се чувства съпричастен с каузата на предприемача. А емоцията е много по-силна движеща сила от здравия пресметлив разум.“

За вдъхновението да променяш човешки животи

Ние, създателите на Активна историческа карта, променихме първо своя светоглед и за това как трябва да се прави нещо за обществото. Получихме потвърждение от учители от страната, че точно такъв продукт е трябвало да се създаде. И понеже още сме в началото, силно се надяваме, че в близко бъдеще ще засегнем живота и на ученика, като създадем всичко, което сме намислили.

За онези елементи от образованието, които си струва да съхраним

„Четенето остава единственият и незаменим способ за натрупване на знания. Четенето не е традиционният метод, това е основният метод за учене, както в миналото, така и занапред. Това, което правят нашите цифрови карти, е, че заменят традиционния хартиен източник на информация, с нов, по-съвременен, който дава възможност да търсите сред повече систематизирана информация и е в крак със съвременните тенденции за достъп до информация. Но вашето задължение да „прочетете“ и анализирате картата, текста и допълнителната информация към нея, никога няма да отпадне.“

За първия дигитализиран проект

„Това беше Балканската война - защото самият аз много се интересувам от нея и защото тя е много важна за България в преследване на тогавашния ни национален идеал – освобождението на всички българи и обединението ни в една държава. Тази война сме я изучавали в 11 клас и си спомням как просто трябваше да я науча по дати, без изобщо да имам нагледна представа къде се развиват действията.

Картата са оказа изключително трудна, защото бяхме много назад технологично и всички се учехме какво и как да го направим. Тази карта има не само промени в територии, но и множество движения по дни на българските войски, а и на всички други държави, участвали във войната. Трябваше да изучим всички онези движения и промени, да ги нанесем на карта и да се постигне синхрон между промяната на картата, промяната в движението на войските, промяната на текста, който дава информация за промените по картата, и всичко това да отговаря на историческата истина.

Всяка преборена трудност обаче е от полза вбъдеще.“  

За обратната връзка от децата и обществеността

„Определено е положителна. Не само защото това са първите динамични исторически карти, но и защото някои от картите ни изследват и показват за първи път теми, които досега изобщо не са показвани по този начин. Получаваме и съвети как да подобрим или допълним картите. А отскоро на сайта ни има възможност потребителите да предлагат карти, които да направим.“

Можете да станете част от ПРОМЯНАТА и да подкрепите Фондация „Активна историческа карта“ ТУК.

ПРОМЯНАТА е най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп, която се осъществява за осма поредна година в партньорство с фондация Reach for Change България. Тя цели да подобри трайно живота на децата и младежите в България, като открива мотивирани социални предприемачи и им помага да реализират по устойчив начин идеите си за по-доброто и сигурно бъдеще на българските деца. От 2014 г. досега ПРОМЯНАТА помогна на над 200 000 деца и младежи от цялата страна, а Нова Броудкастинг Груп инвестира над 190 000 лв. в инициативата всяка година.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти