„Евровизия“ в беда: вотът на шест държави е анулиран

Вотът на националните журита от шест държави в „Евровизия“ е анулиран заради установени нередности, се казва в съобщение на Европейския съюз за радио и телевизия (ЕСРТ), цитирано от Евронюз, предаде БТА. Анулирани са резултатите на Азербайджан, Грузия, Черна гора, Полша, Румъния и Сан Марино.

Причината са проблеми при вота на журито в тези държави, но не се съобщават подробности.

Нередностите били забелязани по време на втората репетиция и на втория полуфинал на състезанието, което се проведе в италианския град Торино. Победител стана украинската група „Оркестър Калуш“ с песента „Стефания“. 

Проблемите са констатирани при подадените гласове от излъченото жури от шестте държави, а не при вота на публиката, се казва в съобщението на ЕСРТ, разбираме от Vesti.bg

За да спази инструкциите за гласуване в конкурса, ЕСРТ „е работил със своя партньор по гласуването, за да изчисли заместващ общ резултат за всяка от въпросните държави както за втория полуфинал, така и за големия финал (изчислен въз основа на резултатите на други държави с подобен вот)“, се казва в съобщението.

„Организаторите дадоха различен сбор от точки на финалистите от името на журито на страната ни. Искаме да отбележим, че румънското жури реши да даде максимален брой точки на представителите на Молдова... Повтаряме, че нито журито, нито представителите на ТеВеРе бяха информирани след втория полуфинал за наличието на подозрения относно румънски вот“

От румънската обществена телевизия определят като „непрозрачен“ начина, по който са изчислени новите резултати. От ТеВеРе са поискали официално обяснение.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти