Създадено за ExAller®

Есенно-зимните алергии и децата – как да ги предотвратим

Есенно-зимните алергии и децата – как да ги предотвратим
Снимка: iStock/Getty Images

Времето застудява, пуснахме отоплението, децата ходят на градина и един голям кошмар за родителите се завърна – непобедимата задна хрема.

Този прозрачен носен секрет сякаш не може да изчезне от нищо, пречи на децата да спят спокойно и често е причина малките да не посещават детска градина със седмици.

По-големите пък са заети да се чешат насън, защото сякаш от нищото по сгъвките на коленете и лактите, а понякога и по бузите, се получават сухи петна, които сърбят и не минават от никакви кремове.

Е, това са есенно-зимните алергии и борбата с тях трябва да е с всички средства.

На какво се дължат „есенно-зимните“ алергии?

Наричаме ги условно есенно-зимните, за да ги различим от сенната хрема, която се появява през пролетта и лятото при цъфтежа на полените.

През зимата дразнителите са други – сух или прекалено влажен въздух в затворените помещения, високо ниво на прахови частици и най-вече акари, които живеят с нас в домовете ни.

„Между 15 и 20% от хората имат алергия към акари“, обяснява
д-р Албена Бъчварова, детски алерголог с дългогодишна практика.

Exaller
Снимка:

Какво представляват акарите

Те са невидими за окото, с дължина между 0.2 и 0.3 мм. Имат осем крачета, подобно на паяците, кърлежите и останалите членове на семейство Арахиниди.

Домашните микрокърлежи са често срещани в домовете ни - матраците могат да съдържат около 2 милиона акари.

„Оптимална среда за тяхното развитие и размножаване са температури между 20°C и 25°C и влажност на въздуха между 60% и 70%.

Живеят средно около 3 месеца и имат голям потенциал за размножаване, като женските снасят между 30 и 120 яйца. Хранят се с нашите кожни отпадъци - излющени епидермални клетки, косми, пърхот.

Популацията от микрокърлежи в леглото може да се разрасне от 1 до 1,000,000 в рамките само на няколко седмици“, разказва още
д-р Бъчварова.

През зимата условията за размножаване на акарите се благоприятстват от по-топлия въздух в стаята, високата влажност (простирането на прането в стаите за сън е абсолютно забранено) и рядкото проветряване.

Как да почистим дома си така, че да не причинява алергии

а
Снимка: iStock/Getty Images

Никога не може да е идеално чисто, така че не си поставяйте непостижими цели. Но можете да спазвате няколко правила, които значително ще облекчат алергичните пристъпи на семейството.

- Чаршафите се сменят всяка седмица и се перат при 60 градуса

- Не се сушат дрехи в помещенията, в които се спи, или ако нямате друг избор, сушете през деня и проветрявайте старателно. Все пак обмислете купуването на сушилня.

- Прахосмучете често и обирайте праха с леко влажна кърпа

- Почиствайте редовно матрака, възглавниците и меката мебел с препарат против акари

Какъв препарат против акари да изберете

Това е относително нова категория почистващи продукти за матраци и мека мебел, в която могат да се открият и биоцидни, и натурални продукти.

Когато става дума за дом с деца, за предпочитане са натуралните продукти като ExAller®.

Exaller
Снимка: Istock

Спреят ExAller® срещу домашни микрокърлежи съдържа единствено естествени съставки, които имитират феромоните, използвани от акарите за комуникация. Трябва да се напръска върху памучно покривало, което покрива матрака и възглавниците и вследствие на привличащите съставки в разтвора ExAller® микрокърлежите ще мигрират от матрака и възглавницата, като така могат лесно да се елиминират като се изпере покривалото в пералня при 60°C .

Предимството на този вид средства са:

- 100% натурален произход, без инсектициди.

- Разтворът е безвреден - не са описани странични ефекти. Подходящ е за използване и в домове с домашни любимци.

- Активното третиране елиминира 99% от домашните микрокърлежи.

- Лесен е за употреба и ефективен

Има клинично доказани резултати – в проучване проведено при 40 деца с алергия към акари, значително намалява всички оплаквания на алергичния ринит след 2 обработки на матрака.

Колко сериозна е алергията против акари?

Ранното излагане на алергени от домашни микрокърлежи при децата увеличава риска от астма, а децата с чувствителност към микрокърлежи са с 5 пъти по-голям риск за развитие на бронхиалнаастма.

Консултирайте се със специалист -  алерголог при всяко съмнение за алергия към домашни микрокърлежи.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти