Специално

Ела, сън, нямам време да те чакам! 5 съвета за лесно заспиване и качествен сън

Ела, сън, нямам време да те чакам! 5 съвета за лесно заспиване и качествен сън
Снимка: iStock/ Getty images/ Freepik

Той е този, когото чакате сгушени на топло в мекото легло. Той е този, за когото си мечтаете следобед по време на стресиращ ден. Той е този, в чийто прегръдки искате да останете в неделя сутрин, когато децата ви дърпат на всички посоки, домашният любимец си иска своето или ви чакат куп задачи. Срещате се с него всяка вечер и оставате в обятията му часове наред. Той е необходимост, удоволствие и здраве в едно. Представяме ви Принцът с пижама…така де, негово величество – Сънят. Но, представете си сега, че колкото и да го чакате, той спре да идва. Не и навреме, не и за достатъчно дълго. С нашите безотказни съвети, срещата ви със съня е вързана във възглавница.

Включете нощния режим

Нямаме предвид буквално да превключите устройството си на такъв, въпреки че и това няма да навреди. Искаме да кажем – оставете го настрани, скрийте го, замразете го, щракнете с пръст и го накарайте да изчезне или си представете, че е похитено и никой още не е поискал откуп. Електронното ви устройство е враг на лесното заспиване.

Сините дължини на вълните (които са полезни през деня, тъй като повишават вниманието, времето за реакция и настроението) са най-неблагоприятни през нощта. Разпространението на електронните устройства увеличава излагането ни на сини дължини на вълните, особено след залез слънце.

Както светлината от всякакъв вид може да потисне секрецията на мелатонин, така конкретно синята светлина през нощта прави това още по-силно. Изследователи от Харвард и техните колеги провеждат експеримент, сравняващ ефектите от 6,5 часа излагане на синя светлина с излагане на зелена светлина със сравнима яркост. Синята светлина потиска мелатонина за около два пъти по-дълго време от зелената светлина и измества биологичния (циркаден ритъм) два пъти повече (3 часа спрямо 1,5 часа).

Така че – без електронни устройства поне час преди лягане.

Изградете си режим

d
Снимка: iStock/ Getty images/ Freepik

Ще се върнем към темата за малките деца. Не за друго, а за да ви обясним как работи режимът. Графикът за сън е от значение за растежа (при децата) и за нервната система (както при децата, така и при възрастните). Организмът не спира да се учи и лесно свиква с всяка промяна. Сами сте забелязали, че ако спортувате например, тялото ви свиква с това и ако преди след десетата лицева опора сте изморени, то сега може да правите тридесет наведнъж, без дори да се замислите. Така е и със съня – стремете се да лягате в един и същи час всяка вечер и с времето до такава степен това ще се превърне в рутина, че организмът ви сам ще си го иска.

Избягвайте определени храни и напитки

Ще го кажем така: топло мляко – да, лате – не. Както топлото мляко и ароматният чай подпомагат заспиването, така продуктите, съдържащи кофеин, и енергийните напитки не са препоръчителни. Същото важи и за твърде тежките и мазни храни, приети по-малко от два часа преди лягане – освен че ще ви е тежко, ще заспите много по-трудно. Затова специалистите съветват десертите, тежките ястия и кофеиновите напитки да се консумират максимум до 18:00 ч.

Движете се повече

Тук отваряме една голямата скоба – спортът и движението трябва да са поне 3 часа преди времето за лягане, защото тренировките имат навика да събуждат организма. Тази енергия обаче ви е нужна предимно сутрин, късно вечер - не е добре дошла. Но самото движение, разбира се в правилното време, дарява организма със сладка умора и зарежда с положителна енергия. Някои активности имат особено благоприятно въздействие върху качествения сън - това са йогата, лекият крос в парка и дългите разходки.

d
Снимка: Nova Night

Доверете се на верен помощник

Ако искате да заспите лесно, да успеете да се наспите добре и да се събуждате свежи сутрин, може да се доверите на НОВАНАЙТ! Препоръчваме го с две ръце и две възглавници, защото притежава тройно действие - улеснява заспиването, намалява нощните събуждания и подпомага възстановителния сън. NOVANIGHT не води до пристрастяване и е с иновативна формула - комбинация от билки: маточина, пасифлора и калифорнийски мак, както и мелатонин и витамин В6. С удобния си прием от само една таблетка преди лягане NOVANIGHT е вашето хапче за сън.


НОВАНАЙТ таблетки е хранителна добавка за възрастни. Не е заместител на разнообразното и балансирано хранене.         
За повече информация: „Санофи България“ ЕООД гр. София 1784, бул. „Цариградско шосе“ 90, Офис сграда Капитал Форт, тяло А, етаж 10, България;
тел: 02/ 970 53 00, факс: 02/ 970 53 33, е-mail: bg-medical-info@Sanofi.com.
MAT-BG-2100275/10/2021

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти