деца 90те носталгия
Снимка: Istock

Ех, как ми липсват ретро чалгата и сандвичите с пастет

Този текст е за всички деца на 90-те. Те ще се познаят в него, ще познаят ежедневието си, начина, по който се забавляваха, живота на семействата си, всичко…

Защото ние сме последното поколение, което израсна без смартфони и без социални мрежи. Ние бяхме навън, на улицата, зад блока. Играехме на дама и на криеница, не се прибирахме по цял ден, а попивахме слънчевите лъчи и тичахме, докато не се изтощим напълно.

Не се събирахме в нечия къща, за да играем на компютъра или телефона, а се събирахме, за да гледам новата видеокасета, която са взели на съседчето от видеотеката. Още помня как всички плакахме на “Цар Лъв”...

Най-близкото нещо до смарт технология, което притежавахме, беше тамагочито.

деца 90те носталгия
Снимка: Istock

Ние сме последното поколение, което прекарваше летата си на село при баба и дядо, а не на ол инлузив в Гърция.

Последното поколение, което играеше от сутрин до мрак на улицата пред къщите, кръстосваше селото на колела, ядеше розови домати от градината и домашно сирене, направено от ръцете на някоя баба.

Ние сме последното поколение, което ходеше на рождени дни в нечий апартамент. Още не знам как малките ни панелни холове събираха над 20 деца. Помня сандвичите от франзела, които ни сервираха майките. Толкова ми липсват онези сандвичи с пастет и краставичка и солетите, подредени в чаша. И соковете степчета с най-различни вкусове. Със сигурност не бяха най-здравословните и полезни, но оцеляхме.

деца 90те носталгия
Снимка: Istock

Сега детските рождени дни са в парти центрове или модерни заведения. Децата хапват сандвичи с авокадо, тортите им са веган, без глутен, без гмо и без шоколад. Подаръците им отдавна не са книжка или новата касетка на Слави. Сега са по-големи и по-лъскави.

И като заговорихме за касетки с музика… Липсват ми времената, когато да слушаш ретро чалга не беше срамно, а беше ежедневие. Да, това едва ли е музиката, с която да отгледаш цяло едно поколение, но на нас ни се случи и познайте какво… ОЦЕЛЯХМЕ. И ние станахме хора, интелигенти, образовани, учещи и работещи, създаващи семейства.

деца 90те носталгия
Снимка: Istock

И да, повечето от нас отдавна не слушат такава музика, но това не ни пречи да се връщаме носталгично към хитовете от 90-те и да ни се прияждат сандвичи с пастет и краставичка. Особено, когато сме на маса с приятели и се заговорим за отминалите времена. Който е невинен, нека сам хвърли камъка!

Може да обвиняват нас, децата на 90-те за какво ли не, но никой няма право да ни обвини, че не сме се превърнали в добри хора. Защото успяхме, въпреки (или с помощта) на ретро по-фолка, с помощта на това, че общувахме помежду си истински, с помощта на това, че поемахме вината, когато бяхме виновни. С помощта на ожулените ни колене, на счупените прозорци от топките, които ритахме, ако щете и с помощта на латино сериалите, които гледахме с баба!

Този текст е за нас, децата на 90-те! Ние оцеляхме! Ние се превърнахме в хора!

деца 90те носталгия
Снимка: Istock

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти